Kotimaa

Kuntatyönantajat: Kunnat tarjoavat nuorille aiempaa enemmän kesätöitä – koronatilanteen muutokset voivat kuitenkin peruuttaa kesätyöpaikkoja

Nyt saatujen tietojen mukaan kunnat työllistävät tai tukevat noin 59  000 nuoren kesätöitä.
Kuntatyönantajien tiedustelun mukaan kunnat työllistävät tai tukevat noin 59 000 nuoren kesätöitä. Viime kesänä kesätöitä tarjottiin noin 40 000 nuorelle. LEHTIKUVA / JUSSI HELTTUNEN

Kunnissa on ensi kesänä tarjolla nuorille enemmän kesätyöpaikkoja kuin aiempina vuosina, ilmenee Kuntatyönantajien (KT) tekemästä tiedustelusta.

Nyt saatujen tietojen mukaan kunnat työllistävät tai tukevat noin 59  000 nuoren kesätöitä. Viime kesänä kesätöitä tarjottiin noin 40  000 nuorelle.

Tätä ennen kuntien tarjoamien kesätyöpaikkojen määrä on pysynyt pitkään vakiona.

"Kunnat ilmoittivat palkkaavansa itse ensi kesänä noin 31  000 nuorta kesätöihin. Kuntien yrityksille ja yhteisöille tarjoamilla kesätyöseteleillä kunnat arvioivat työllistyvän noin 28  000 nuorta", kertoo KT:n työmarkkinatutkija Riikka Krause tiedotteessa.

Krausen mukaan koronatilanne tuo nyt jonkin verran epävarmuutta kesätöihin ja harjoittelupaikkoihin.

"Koronatilanteen muutokset voivat johtaa siihen, että suunnitellut kesätyöpaikat ja harjoittelut voivat jäädä toteutumatta, jos työnantajien toimintoja rajoitetaan."

Noin puolet kuntien kesätyöpaikoista on suunnattu peruskoululaisille ja lukiolaisille. Kesätyöntekijöistä kolmannes on ammattiin opiskelevia. Ammattiin opiskelevissa ovat mukana myös yliopisto-opiskelijat.

Kunnissa nuorten kesätöitä ovat tyypillisesti puisto- ja puutarhatyöt, siivous- ja kunnossapitotyöt sekä liikuntapaikkojen ylläpito. Tarjolla on myös tehtäviä kulttuuri- ja nuorisopalveluissa.

Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa alan opiskelijoita palkataan muun muassa vanhusten, vammaisten tai lasten pariin vuosilomasijaisuuksiin ja harjoitteluihin. Kunnat pestaavat nuoria kesäksi myös markkinoinnin ja sosiaalisen median tehtäviin.

KT:n kesätyötiedustelu tehtiin helmikuussa.

Lue lisää

Onko meillä varaa olla välittämättä nuorista?

Koronan torjunnassa nyt kaaoksen makua

SDP:n Paatero: "Olemme sitoutuneet siihen, että edistämme aitoa monipaikkaisuutta – kakkosasuntojen rekisteröinti on yksi hyvä lähtökohta asiassa"

Essayah pelkää, että kuntien on nostettava veroprosenttiaan: "Pienille kunnille sote-palvelut ovat sellainen kurimus, kun budjetin muu liikkumavara voi jäädä hyvinkin pieneksi"