Kotimaa

Suomalaiset tekivät kotimaassa koronasyksynä 7,3 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajanmatkaa – suosituinta oli mökkilomailu

Suosituimmat matkakohteet kotimaassa sijaitsivat Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla.
Tilastokeskuksen mukaan yöpymiset omilla mökeillä kaksinkertaistuivat syys–joulukuussa. Myös vuokramökkiyöpymisiä oli runsaasti edellisvuotta enemmän.

Suomalaisten matkailu keskittyi kotimaan mökkeilyyn koronasyksynä 2020. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Yöpymiset omilla mökeillä kaksinkertaistuivat, ja myös vuokramökkiyöpymisiä oli runsaasti edellisvuotta enemmän syys-joulukuussa.

Hotellilomailu kotimaassa ei ollut niin suosittua. Hotelleissa vietetyistä syysöistä poistui noin viidennes edellisvuoden syyskauteen verrattuna.

Yhteensä suomalaiset tekivät kotimaassa syksyllä 7,3 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajanmatkaa. Ilmaismajoitusmatkoja näistä oli 5,4 miljoonaa.

Ulkomaanmatkailu lähes pysähtyi. Ulkomaille tehtiin syksyllä vain noin 300  000 vapaa-ajanmatkaa, joista yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja oli vajaat 200  000.

Pohjois-Suomen matkakohteet houkuttivat syystalvella enemmän kuin eteläisen Suomen Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Suosituimmat matkakohteet kotimaassa sijaitsivat Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla.

Lokakuu oli kotimaassa syyskauden suosituin matkustuskuukausi.

Vapaa-ajan ulkomaille suuntautuneen matkailun kannalta hieman vapaamman kesän jälkeen matkailu Suomen ulkopuolelle hyytyi lähes kokonaan. Edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna syys-joulukuussa tehtiin vain runsas kymmenes edellisvuoden matkamääriin verrattuna.

Koko vuoden 2020 ennakkotiedoista ilmenee, että suomalaiset tekivät ulkomaille 2,4 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Matkoista 1,8 miljoonaa oli vapaa-ajanmatkoja, joissa yövyttiin kohdemaassa,

Vuonna 2020 suosituimpia vapaa-ajan matkakohteita ulkomailla olivat suomalaisille Viro, Ruotsi ja Espanja.

Lue lisää

Helena Petäistö ehdottaa: mummonmökeistä Suomen matkailun vetonaula – Kunnat tuntevat mummonmökkinsä, MTK tuntee maaseudun ja maatilamajoituksella on verkostonsa

Petäistö: Mikä taho tekisi mummonmökeistä matkailun vetonaulan?

Mummonmökkitie viimein auki!

Tutkimus: Tropiikissa matkailijat altistuvat herkästi lukuisille eri superbakteereille, mutta suolistobakteerit pärjäävät hyvin bakteereita vastaan