Kotimaa

Karanteenissa olevilla oireettomilla on mahdollisuus osallistua yo-kirjoituksiin – Ylioppilaskokeeseen ilmoittautuneille suositellaan omaehtoista karanteenia ennen kokeita

Osallistuminen edellyttää negatiivista testitulosta.
Kokeeseen ei voi osallistua, jos kokelaalla on todettu koronatartunta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Karanteenissa olevien ylioppilaskokelaiden osallistuminen kevään ylioppilaskirjoituksiin on mahdollista erityisjärjestelyin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL ja Ylioppilastutkintolautakunta ovat laatineet ohjeet siitä, miten tällaisten kokelaiden osallistuminen kokeisiin voidaan järjestää.

Kokeeseen voivat osallistua sellaiset oireettomat karanteeniin määrätyt kokelaat, jotka ovat saaneet negatiivisen testituloksen ennen kyseistä koetta. Edellytyksenä on, että lukio pystyy järjestämään kokelaille erillisen koetilan ja kokeelle valvojat.

Kokeeseen ei voi kuitenkaan osallistua, jos kokelaalla on todettu koronatartunta. Tällöin heidän tulee hakea ilmoittautumisensa mitätöintiä.

Erityisjärjestelyjen toteuttaminen ei ole lukioille pakollista. Kunnan tai alueen tartuntatilanne voi vaikuttaa siihen, onko järjestelyjen toteuttaminen edes mahdollista. Ylioppilastutkintalautakunta ohjeistaakin ensisijaisesti karanteenissa olevia kokelaita hakemaan ilmoittautumisen mitätöintiä ja osallistumaan kokeisiin seuraavalla kerralla.

"Tartuntojen välttämiseksi kaikille ylioppilaskokeeseen ilmoittautuneille suositellaan sosiaalisten kontaktien välttämistä, eli omaehtoiseen karanteeniin asettumista, kaksi viikkoa ennen kokeiden alkua", THL:n ylilääkäri Otto Helve sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

THL: Suomessa raportoitu ennätykselliset 720 uutta koronavirustartuntaa

STM ja THL: Suomessa raportoitiin tänään 565 uutta koronatartuntaa – myöhäinen testiin hakeutuminen johtanut joissain tapauksissa laajoihin tartuntaketjuihin

THL: Suomessa lähes 600 uutta koronatartuntaa

THL: Suomessa 400 uutta koronatartuntaa