Kotimaa

Korona ei näy hiihtoloman tieliikenteen vähenemisenä – nopeasti leviävä virus on riski muuallakin kuin suurilla kaupunkialueilla

Huittisissa on kirjattu koko koronaepidemian aikana 28 tartuntaa. Niistä 21 tapahtui viime viikolla. Tapausten jäljiltä 90 ihmistä on asetettu karanteeniin.
Timo Lindholm
Hiihtolomaliikenne oli viime vuoden tasolla kolmessa leviämisvaiheessa olevassa maakunnassa.

Nopeasti paheneva koronavirustilanne ei vähentänyt hiihtolomaliikennettä. Hiihtolomaa vietetään tällä viikolla Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Kaikki kolme maakuntaa ovat viruksen leviämisvaiheessa.

Fintrafficin tieliikennetilastojen mukaan kaikissa kolmessa maakunnassa hiihtoloman menoliikenteen määrät olivat perjantaina samalla tasolla tai korkeampia kuin vuosi sitten.

Esimerkiksi Uudellamaalla tieliikenteessä tilastoitiin perjantaina 19. helmikuuta noin 600 000 ajoa enemmän kuin vuonna 2020.

Yleisradio kertoi tiistaina, että Lapissa hiihtoloman liikennemäärät ovat kasvaneet vuodentakaisesta.

Satakunnassa uusia tartuntoja on ilmennyt kahdessa viikossa 395 ja Varsinais-Suomessa 579. Ensi viikolla hiihtolomaa vietetään myös viruksen leviämisvaiheessa olevalla Pohjanmaalla. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella uusia tartuntoja on tullut viimeisen kahden viikon aikana 245.

Maakuntakeskusten lisäksi tartuntoja on ollut myös pienemmissä kaupungeissa. Huittisissa koronavirustapaukset aiheuttivat nopeita toimia. Viime viikolla satakuntalaiskaupungissa kirjattiin 21 koronavirustartuntaa. Koko epidemian aikana Huittisissa on kirjattu 28 tartuntaa, joista vain yksi keväältä 2020.

Kaupunginjohtajan Jyrki Peltomaan mukaan Huittisissa on asetettu 90 ihmistä karanteeniin tartuntojen johdosta.

"Tartuntojen vuoksi uimahalli, kaupungintalo ja kirjaston lukusali on suljettuna. Viime viikko oli tartuntojen suhteen paha, mutta tällä viikolla uusia tartuntoja on kirjattu enää yksi."

Peltomaa kuvaa viime viikkoa hektiseksi. Hän muistuttaa muitakin kaupunkeja olemaan tarkkana, sillä tartunnat lähtevät leviämään yllättävän nopeasti.

"Tässä on huomannut, että viruksen torjunta on kaikkien yhteinen asia."

Länsirannikon maakunnat Pohjanmaalta Uudellemaalle ovat kaikki viruksen leviämisvaiheessa. Sisämaassa sijaitsevissa maakunnissa tautitilanne on toistaiseksi rannikkoa rauhallisempi. Ilmaantuvuus on tällä hetkellä vähäisintä Kainuussa.

Viimeisten 14 päivän aikana koko maassa on kirjattu 5 861 uutta koronavirustartuntaa. Koko epidemian aikaisten tartuntojen määrä on 54 532 kappaletta.

Lue lisää

THL:n koronalaskelmat kertovat, miksi rajoitustoimia tarvitaan nyt, sanoo professori Vapalahti

Kansainvälinen indeksi: Suomen elintarviketurva on paras – ruoka ei loppunut kesken, vaikka korona tyhjensi kauppojen hyllyt

THL: Suomessa todettu yli 500 uutta koronavirustartuntaa

Kiinan teollisuus toipui koronasta, vienti kasvaa kohisten – kasvomaskit ja elektroniikka vauhdittavat idän jättiläisen menestystä