Kotimaa

Hiihtolomareissut huolettavat johtavia ylilääkäreitä: "Kun muuntovirus jyllää Uudellamaalla, on tässä erinomainen mahdollisuus saada se kaikkialle Suomeen"

Näyttää siltä, että koronaviruksen brittimuunnoksesta olisi tulossa viruksen valtamutaatio Suomessa.
Matti Hietala
Koronaviruksen brittimuunnos leviää vauhdikkaasti Suomessa. Johtajaylilääkärit huolestuivat hiihtolomien vaikutuksesta virusmuunnoksen leviämiseen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva kertoo MT:lle, että on huolissaan suomalaisten hiihtolomareissuista vallitsevissa koronavirusepidemian oloissa.

"Kun muuntovirus juuri nyt jyllää Uudellamaalla, on tässä erinomainen mahdollisuus saada se kaikkialle Suomeen. Mielestäni kannattaisi nyt pitää järki kädessä ja jos mahdollista, perua lomareissut", Paloneva pohtii.

Jos hiihtokeskuksiin kuitenkin mennään, olisi ylilääkärin mukaan noudatettava varovaisuutta.

"Pitää huolehtia turvaväleistä, käsihygieniasta ja maskisuosituksista. Mutta jos after skissä rellestetään piittaamatta ohjeista, voi sillä olla todella huonoja seurauksia."

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman pitää niin ikään hiihtolomareissujen ajankohtaa ongelmallisena.

"Nythän on suositeltu, ettei matkustettaisi maan sisällä. Lomareissuja kannattaa nyt vakavasti harkita. Epidemologisestihan on selvä asia, että virusmuunnos leviää Uudeltamaalta muualle maahan, kun ihmiset matkustavat ja syntyy kontakteja."

Hedmanin mukaan näyttää siltä, että koronaviruksen brittimuunnoksesta olisi Suomessa tulossa viruksen valtamutaatio.

"Kun tilanne on se, että tämä muunnos leviää herkemmin, tulee se hankaloittamaan tilannetta Suomessa. Menee vielä kuukausia, ennen kuin väestö saadaan rokotettua."

Lue lisää

Marinin mukaan hallituksessa on keskusteltu nykyistä kovemmista koronarajoituksista – "Virusmuunnos saattaa asettaa koronastrategiamme uuteen valoon"

Pääministeri Marin: Nykyisillä rajoitustoimilla tuskin mennään kovin pitkään, vaan kiristyksiä tullaan tekemään

Uusia koronatartuntoja 258 – muuntunutta virusta 61 tapausta, joista valtaosa on tullut Britanniasta

Eteläafrikkalainen koronamuunnoksen muuntuvuuskyky on yllättänyt tutkijat massiivisesti, sanoo evoluutiobiologi Tuomas Aivelo – "Ryöpsähtäminen Suomessa riippuu leviämistehosta ja turvatoimista"