Kotimaa

Hallitus pohtii, miten ihmisten kohtaamiset saadaan vähäisemmiksi kuin viime keväänä sulkematta koko yhteiskuntaa

Odotettavissa on, että hallitus päättää neuvotteluissa siirtymisestä koronastrategian tasolle kaksi.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Hallitukselta on myös odotettu lakimuutosta, joka mahdollistaa aiempaa tiukempia rajoituksia ravintoloiden aukioloaikoihin, anniskeluaikoihin ja asiakaspaikkamääriin.

Räjähdysherkkä ja jopa uhkaavampi kuin keväällä. Näin kuvaili epidemiatilannetta opetusministeri Jussi Saramo (vas.) astellessaan hallituksen koronatoimia koskeviin neuvotteluihin Säätytaloon.

Odotettavissa on, että hallitus päättää neuvotteluissa siirtymisestä koronastrategian tasolle kaksi. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan nyt täytyy löytää tavat, joilla ihmisten kohtaamisia on vähemmän kuin viime maalis- ja huhtikuussa, mutta sulkematta koko yhteiskuntaa.

Taso kaksi tarkoittaa käytännössä sitä, että otetaan käyttöön kaikki epidemian leviämisvaiheen suositukset, kuten laajin mahdollinen etätyö- ja maskisuositus. Lisäksi tasolla kaksi tulisi ottaa maanantaina voimaan tulleet tartuntatautilain muutoksen tuomat velvoitteet käyttöön.

Tartuntatautilain tuore muutos mahdollistaisi esimerkiksi asiakas- ja toimitilojen väliaikaisen sulkemisen enintään kahdeksi viikoksi, jos se on epidemiatilanteen vuoksi välttämätöntä.

Lisäksi kakkostasolla voisi esimerkiksi pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää, ja peruskoulun yläluokat voivat myös siirtyä etäopetukseen.

Tasolla kaksi leviämisvaiheen suosituksia ja toimia suositellaan koko maahan tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaisesti tietyille alueille. Hallitus käy keskustelua tästä rajauksesta tänään.

"Ennakointi on mahdollista, jos se on ihmisten suojelemiseksi välttämätöntä eli kyllä se periaatteessa käy, että koko maa siirtyisi tasolle kaksi", arvioi oikeuskansleri Tuomas Pöysti neuvotteluihin mennessään.

Näin siksi, että virusmuunnokset leviävät herkästi, ja se oikeuttaa ottamaan etukenoa.

Hallituksen sisällä pohditaan myös, riittääkö edes kakkostasolle siirtyminen pitämään kovinkaan kauan kurissa taudin leviämistä. Syynä on erityisesti Uudenmaan paheneva koronatautitilanne. Myös Pöysti vahvistaa, että tilanne on vakava ja kevään kaltaisia poikkeusolojakin joudutaan neuvotteluissa pohtimaan.

Pöystin mukaan on mahdollista mennä jopa suoraan poikkeusolojen tasolle eli tasolle kolme. Se kuitenkin edellyttää hänen mukaansa sitä, että kaikki lievemmät keinot on tutkittu.

Tasolla kolme eli poikkeusoloissa voidaan ottaa käyttöön muun muassa liikkumisrajoituksia kakkostason toimien lisäksi. Ravintoloita ei voida myöskään sulkea kokonaan ilman, että todetaan poikkeusolot. Poikkeusolot toteaa valtioneuvosto yhdessä presidentin kanssa.

Kyseessä on äärimmäinen toimenpide, ja se on perusteltavissa vain, mikäli kaikki muut keinot ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja terveydenhuollon kantokyky ei riitä.

"Toisaalta, jos on kansakuntaa uhkaava tilanne ja ihmisten henki ja terveys on vaarassa, niin silloin julkisen vallan pitää myös tehdä voitavansa", Pöysti sanoi.

Viime maaliskuussa siirryttiin poikkeusoloihin. Myös Vanhasen mielestä poikkeusolojen mahdollisuus täytyy pitää nytkin vaihtoehtona mukana, mutta ensisijaisesti pitää käyttää normaalilainsäädännön tuomat keinot hyväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei ottanut päivällä suoraan kantaa, kuinka lähellä mahdollisesti ovat kolmostason toimenpiteet. Hän sanoi, että tason kaksi toimenpiteillä yritetään välttää tasolle kolme eli poikkeusoloihin siirtymistä.

Hallitukselta on myös odotettu lakimuutosta, joka mahdollistaa aiempaa tiukempia rajoituksia ravintoloiden aukioloaikoihin, anniskeluaikoihin ja asiakaspaikkamääriin. Keskusteluja on käyty tiettävästi ainakin ehdotuksesta, jonka mukaan pahimmilla koronavirusalueilla ravintolat pitäisi sulkea jo alkuillasta.

Niin sanottua tanssi- ja laulukieltoa ravintoloissa ollaan tiettävästi esittämässä perjantaina valtioneuvoston istunnossa. Se koskisi leviämisvaiheessa olevia alueita, ja sillä pyritään siihen, että turhien kontaktien saaminen ravintoloissa loppuisi. Tämä on mahdollista ravitsemisliikkeiden toimintaa koskevaa valtioneuvoston asetusta päivittämällä.

Kokonaan ravintoloita ei voida siis sulkea ilman, että todetaan poikkeusolot.

Koronaepidemian nopean kiihtymisen uhan vuoksi hallitus täydensi aiemmin hybridistrategian toteuttamisesta annettua toimintasuunnitelmaa. Rajoitustoimenpiteet luokiteltiin kolmeen tasoon. Nyt ollaan tasolla yksi.

Tänään kerrottiin, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueen toimijoiden tulee torstaista alkaen varmistaa, että yli kymmenen hengen tiloissa pystytään pitämään kahden metrin turvaväli. Määräys koskee niin yksityisiä elinkeinonharjoittajia kuin julkisia toimijoita.

Lue lisää

Suositukset muuttuivat ihmisten mielissä velvoitteiksi – hallituksen viestintä ei saa oikeusoppineilta puhtaita papereita

Korona ja sen torjunta testasivat demokratian

Ruotsin koronamalli sittenkin paras?

Lukijalta: "Perustuslain takaamaa liikkumisen vapautta ei ole ensisijaisesti tarkoitettu turvaamaan viinan- tai nuuskanhakureissuja Ruotsin puolelle"