Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Kotimaa

STM ja THL: Suomessa raportoitiin tänään 565 uutta koronatartuntaa – myöhäinen testiin hakeutuminen johtanut joissain tapauksissa laajoihin tartuntaketjuihin

Tautitapausten ilmaantuvuus on kahden viimeisen viikon aikana kasvanut kymmenellä alueella. Yhdentoista sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on laskenut tai pysynyt samana.
Hiihtolomaviikkojen aikana matkailu voi lisätä taudin leviämisen todennäköisyyttä myös alueille, joissa tautitilanne on rauhallisempi, THL ja STM varoittavat. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi, ja sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana ollut kasvussa, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Suomessa raportoitiin tänään 565 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on nyt raportoitu 6 522 tartuntaa, mikä on 1 396 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Uusia koronavirustartuntoja todettiin viimeisen seitsemän päivän aikana yhteensä 3 478, mikä on 434 enemmän kuin edellisellä viikolla. Karanteeniin asetettiin yli 11 000 henkilöä, mikä on 2 700 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla.

Yhteensä Suomessa on nyt todettu 55 687 koronatartuntaa.

Usean sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu joukkoaltistumisia, joista on käynnistynyt tartuntaketjuja.

STM:n ja THL:n tiedotteen mukaan osa uusista tartuntaketjuista olisi mahdollisesti voitu estää suositusten ja rajoitusten huolellisella noudattamisella. Myöhäinen testiin hakeutuminen on joissain tapauksissa johtanut laajojen tartuntaketjujen syntymiseen.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kuvaili THL:n ja STM:n koronatilannekatsauksessa Euroopan tautitilannetta dynaamiseksi. Joissakin maissa tartuntamäärät ovat laskeneet, kun taas joissakin, kuten Suomessa, on ollut nousua.

Tapausmäärät ovat laskeneet monissa maissa etenkin viimeisten kuuden viikon aikana.

"Olen valmis lyömään vetoa siitä, että ainakin joissakin maissa koetaan takaiskuja. Meidän tilanne on sellainen, ettemme halua takaiskuja", Salminen sanoi.

Salminen totesi, että vuoden alussa Suomessa koettu tapausmäärien lasku on nyt takana olevaa aikaa. Salminen huomautti, että tartuntamäärät ovat lähes kaksinkertaiset kuuden viikon takaiseen verrattuna, ja viimeisen viikon aikana on nähty selvä pompahdus. Hän sanoi, että nyt oikea aika ryhtyä toimiin.

Tautitapausten ilmaantuvuus on kahden viimeisen viikon aikana kasvanut kymmenellä alueella. Yhdentoista sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on laskenut tai pysynyt samana.

Epidemiatilanne on heikentynyt erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Koronavirustapausten ilmaantuvuus nousi viime viikolla moninkertaiseksi edellisviikkoon nähden esimerkiksi Satakunnan, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä sekä Ahvenanmaalla.

Hiihtolomaviikkojen aikana matkailu voi lisätä taudin leviämisen todennäköisyyttä myös alueille, joissa tautitilanne on rauhallisempi, ministeriö ja THL varoittavat.

Valtakunnallisesti sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana ollut kasvussa. Myös tehohoidon tarve on kasvanut viimeisen parin viikon aikana, mutta kapasiteetti ei valtakunnallisesti ole ollut uhattuna, tiedotteessa kerrotaan.

Sairaalahoidossa on koko maassa keskiviikon tietojen mukaan 193 henkilöä, kun viikko sitten luku oli 132 koronapotilasta. Potilaista 35 on teho-osastoilla.

Koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä on hitaassa laskussa.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on tähän mennessä ilmoitettu 690, joista 660 on Britannian virusmuunnoksia.

Epidemiatilanne vaatii erittäin tehokasta viruksen leviämisen hillintää tulevien viikkojen ja kuukausien aikana, ministeriö ja THL katsovat.

Lue lisää

THL: Suomessa ei ole vielä havaittu omikronmuunnosta, kolmea uutta epäilyä tutkitaan – uusia koronatartuntoja ennätysmäärä

THL: Suomessa on perjantain jälkeen todettu 3  338 uutta koronavirustartuntaa

Rokottamattomilla 33-kertainen riski joutua tehohoitoon – "Negatiivisella testituloksella hankittu koronapassi ei suojaa itseä miltään"

Suomessa todettu 937 uutta koronatartuntaa