Kotimaa

Pohjois-Karjalan alueelliset koronarajaukset ovat herättäneet ihmetystä – "Eri puolilla isoa maakuntaa koronatilanne on hyvin erilainen, tähän haluttiin reagoida"

Joensuun työssäkäyntialue, johon kuuluvat myös Kontiolahden ja Liperin kunnat, on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, muu maakunta pysyy perustasolla.
Lari Lievonen
Suosittu matkailukohde Koli sijaitsee perustason alueella. Pohjois-Karjalassa koulujen hiihtolomaa vietetään 8.3. alkaen.

Koronavirustartuntojen määrä Siun soten alueella ja erityisesti Joensuussa on kääntynyt jälleen kasvuun. Tällä viikolla torstaiaamuun mennessä uusia koronavirustartuntoja on varmistunut 15 ja edellisviikolla tartuntoja todettiin 29.

Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui eilen torstaina. Työryhmä arvioi, että epidemiatilanne Joensuun työssäkäyntialueella, johon Joensuun lisäksi kuuluvat Kontiolahden ja Liperin kunnat, on kiihtymisvaiheessa. Muualla maakunnassa epidemia on perustasolla.

Tällä hetkellä koko maakuntaa koskevat suositukset ja rajoitukset ovat yhteneväiset. Kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset ovat olleet voimassa, vaikka maakunta on ollut perustasolla.

Tilanne muuttuu vasta 8.3., jos jokin alue tai koko maakunta on kiihtymisvaiheessa. Työryhmä kokoontuu arvioimaan tilannetta uudelleen 4.3.

Työryhmän varapuheenjohtaja, Siun Soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen kertoo MT:lle, että maakunnan alueelliset koronarajaukset ovat herättäneet ihmetystä ja niistä on pyydetty lukuisia lausuntoja.

"Halusimme käyttää rajauksissa järkeä. Rajauksiin liittyy maakunnan koko ja suuret erot paikkakuntien välillä koronatapausten määrässä. Maakunnassa on paikkakuntia, missä koronatapauksia ei ole yhtään tai hyvin vähän. Ja paikkakuntien välillä voi maakunnan sisällä olla välimatkaa jopa 200 kilometriä", valottaa Pirskanen tilannetta.

Kiihtymisvaiheen alueeksi määritellyllä Joensuun työssäkäyntialueella sijaitsevien Kontiolahden ja Liperin kuntien epidemiologinen tilanne ei ole paha, tartunnat keskittyvät Joensuuhun.

"Mutta yhdessä Joensuun kanssa nämä kunnat muodostavat niin tiiviin työssäkäynti-, opiskelu-, harrastus- ja asiointiliikennealueen, että niiden eriyttäminen omaksi kiihtymisvaiheen alueeksi katsottiin järkeväksi."

Siun Sote on yhtä kuin Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, joka järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 13 kunnan alueella.

Alueen tartuntojen alkuperä pystyttiin selvittämään noin 96 prosentissa viime viikon tapauksista. Koronavirustestejä otettiin yhteensä 2 300.

Lue lisää:

Yläasteet ja toinen aste etäopetukseen maaliskuussa, myös ravintoloita ollaan sulkemassa kolmeksi viikoksi – rajoitukset eivät koske Kainuuta, Keski-Pohjanmaata, Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Savoa

Lue lisää

Hallitus kertoo illan koronaneuvotteluista – HS: Suomi on lähellä poikkeusoloja

Hallitus arvioi koronatilannetta ja varautuu uusiin kiristyksiin

HS: Suomessa todettu 302 uutta koronatartuntaa – Hus:in diagnostiikkajohtajan arvion mukaan tautitilanne vaikuttaa aidosti parantuneen

Hallitus suosittelee kokoontumis- ja harrastusrajoituksia 7 alueelle, joissa korona on kiihtymisvaiheessa – Annika Saarikko vetosi nuoriin koronan taltuttamiseksi