Kotimaa

Koronavuosi ei rauhoittanut pakkokeinojen käyttöä – paikan etsinnät ja takavarikot rajuimmassa kasvussa

Siinä missä poliisin pakkokeinojen käytön määrä kasvoi, tullin ja rajavartiolaitoksen väheni.
Lari Lievonen
Poliisi käytti viime vuonna pakkokeinoja 195 600 kertaa.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan poliisi, tulli ja rajavartiolaitos käyttivät vuonna 2020 pakkokeinoja 201 100 kertaa, mikä oli 6 200 pakkokeinoa eli kolme prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Eniten kasvoivat paikan etsinnät ja takavarikot. Paikan etsintöjä tehtiin 23 prosenttia ja takavarikoita 12 prosenttia edellisvuotta enemmän. Lukumääräisesti eniten vähenivät poliisilakiperusteiset kiinniotot.

Paikan etsinnällä tarkoitetaan etsintää, joka toimitetaan muualla kuin yleisellä paikalla, mutta ei kotona. Sitä tehdään usein takavarikoitavan esineen tai omaisuuden löytämiseksi tai rikoksen selvittämiseksi. Esimerkki poliisilakiperusteisesta kiinniotosta on päihtyneen säilöönotto.

Poliisi käytti viime vuonna pakkokeinoja 195 600 kertaa, mikä on 97,3 prosenttia kaikista pakkokeinoista. Poliisin käyttämien pakkokeinojen määrä kasvoi neljä prosenttia edellisvuodesta.

Tullin käyttämien pakkokeinojen määrä laski 14 prosenttia ja rajavartiolaitoksen 31 prosenttia.

Lue lisää:

Luvaton moottorikelkoilla rällääminen työllistää poliisia

Eläinpartio tarttuu tehtäviin, joita poliisikoulussa ei opeteta – turhiksi osoittautuvista tarkastuskäynneistä jää hyvä mieli

Yli 1 300 lampaan rituaaliteurastuksia tutkitaan Pohjanmaalla: Miehen ja lähes kymmenen lammastilan pitäjän epäillään syyllistyneen eläinsuojelurikoksiin

Lue lisää

Raja-asemiin investoidaan toistakymmentä miljoonaa

Talousrikoksia viime vuonna ennätysmäärä

Rajavartiolaitos paljasti väärennettyjen asiakirjojen nettikaupan

Rajavartijat kohtasivat karhun – "Vähän jännitti"