Kotimaa

Etelä-Suomen avi: Kuntosalit, yleiset saunat, sisäleikkipuistot ja monet muut asiakastilat suljetaan laajalti Uudellamaalla maanantaista alkaen

Laajoja yksityisten asiakastilojen sulkuja on näillä näkymin tulossa vain pääkaupunkiseudulle.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä maanantaista alkaen kiinni menevät muun muassa yleiset saunat ja uimahallit, leikkipuistot ja liikuntatilat kuten kuntosalit. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Julkisten ja yksityisten toimijoiden asiakastiloja suljetaan kahdeksi viikoksi ensi maanantaista alkaen pääkaupunkiseudulla ja useissa ympäröivissä kunnissa, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Päätös on uuden tartuntatautilain pykälän 58 g mukainen.

Kiinni menevät muun muassa yleiset saunat ja uimahallit, leikkipuistot ja liikuntatilat kuten kuntosalit. Tiloja voidaan kuitenkin käyttää 12-vuotiaiden tai nuorempien ohjattuun harrastustoimintaan tai jos tilassa on yhtä aikaa enintään 10 henkilöä.

Sulut koskevat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten lisäksi Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

Viime maanantaina voimaan tulleen tartuntatautilain muutoksen perusteella pahimmilla epidemia-alueilla aluehallintovirastot voivat sulkea asiakas- ja toimitiloja väliaikaisesti enintään kahdeksi viikoksi. Myös yksittäinen kunta voi tehdä sulkemispäätöksen omalla alueellaan.

Alueelliset viranomaiset ovat jo aiemmin voineet sulkea kaupunkien liikuntatiloja kuten uimahalleja

Ravintoloita ei pystytä saman tartuntatautilain muutoksen nojalla sulkemaan. Hallitus kuitenkin kertoi torstaina, että se sulkee ravintolat poikkeusoloihin vedoten kolmeksi viikoksi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla 8. maaliskuuta alkaen.

Laajoja yksityisten asiakastilojen sulkuja on näillä näkymin tulossa vain pääkaupunkiseudulle. STT kysyi asiaa kaikilta aluehallintovirastoilta.

Sulkutoimien sijaan monet aluehallintovirastot julkistavat tänään ja lähipäivinä esimerkiksi päätöksiä siitä, että lähikontaktien välttämisen pitää olla asiakastiloissa oikeasti mahdollista.

Yrityksille ja muille toimijoille tulee siis velvollisuuksia esimerkiksi rajoittaa asiakasmääriään tai järjestellä tilansa ja asiakaspaikkansa siten, että kahden metrin turvavälit voidaan pitää. Samoin monin paikoin yleisötilaisuuksien osallistujamäärää ollaan rajaamassa kuuteen.

Lounais-Suomen avissa tilojen sulkemisen mahdollistavia päätöksiä ei ole vielä viety valmistelua pitemmälle, kertoo vastuualueen johtaja Heikki Mäki.

"Kyse on siis vasta toiminnan ohjauksesta ja sentyyppisestä rajoittamisesta. Meillä on kuitenkin kyky ottaa G-pykälän (tilojen sulkemisen) velvoitteita käyttöön noin 1–3 vuorokaudessa", hän sanoo.

Länsi- ja Sisä-Suomen avin ylijohtaja Marko Pukkinen taas kertoo, että asiakastilojen sulkemisia pohdittiin leviämisvaiheessa olevan Vaasan sairaanhoitopiirin osalta, mutta piirissä arvioitiin, ettei niillä tämänhetkisessä tilanteessa saataisi epidemiaa torjuttua merkittävästi aiempaa paremmin.

"Tilanne voi muuttua toki vuorokaudessakin. Mutta hyvin nopeasti me reagoimme, jos alueellamme toimivan sairaanhoitopiirin koronanyrkki toteaa, että tilanne on kehittymässä niin huonoon suuntaan. Käytännössä päätöksen ulos saamiseen menee meiltä päivä tai kaksi juridisten ja kielellisten vaatimusten takia", Pukkinen sanoo.

Lapissa kriteerit asiakastilojen sulkemiseen eivät täyty, kertoo aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen Lapin aluehallintovirastosta. Terveydenhuolto alueella ei siis ole ylikuormittumassa eikä tartuntaketjuja ole juuri jäänyt selvittämättä.

Yleisötilaisuuksien kävijämäärän kiristäminen sen sijaan on pöydällä, ja siitä tehdään päätös ensiviikon alkupuolella.

Lue lisää

Koronakoordinaatioryhmä kevensi aikuisten sisäliikuntasuosituksia Varsinais-Suomessa – uimahalleihin ei edelleenkään päästä

Hallitus esittää uutta korvausta pienille yrityksille asiakastilojen sulkemisesta

Viranomaisilla vastakkaiset tulkinnat rantalaitumista

Painiura katkesi loukkaantumisiin, mutta Timo Tuuri ei jäänyt mattoon makaamaan – nyt yrittäjän kuntosaleja on jo kahdeksassa kaupungissa