Kotimaa

Hakola ja Mäki yllättivät MM-hopealla, vapaan hiihtotavan kurimus ohi

Hakolalle ja Mäelle mitali oli arvokisauran ensimmäinen. Mestariksi hiihti Norja joukkueella Erik Valnes–Johannes Hösflot Kläbo.
Mäki (oikealla kuvassa) ja Hakola nousivat aikavertailusta finaaliin. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki ovat hiihtäneet yllätyshopealle miesten MM-pariviestissä Oberstdorfissa. Vapaalla hiihtotavalla Suomen edellinen pariviestin mitali oli vuodelta 2013 Val di Fiemmen kisoista.

Mitalissa oli draamaa, sillä suomalaisten finaalipaikka ratkesi vasta aikavertailussa Mäen kompuroitua alkuerässä.

"Pienillä marginaaleilla mennään. Luultiin, että olemme ulkona finaalista, mutta nyt otetaan jalometallia", Hakola sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Finaalissa suomalaiset nostivat asemiaan viimeisillä osuuksillaan, ja ankkuri Mäki ohitti loppusuoralla Venäjän hiihtoliiton ankkurin Gleb Retivihin.

Mestariksi hiihti Norja joukkueella Erik ValnesJohannes Hösflot Kläbo. Kläbo voitti Saksassa myös sprintin. Venäjän pronssijoukkueen toinen hiihtäjä oli eilisen yhdistelmäkilpailun mestari Aleksandr Bolshunov.

Hakolan ja Mäen mitali oli suomalaishiihtäjien ensimmäinen Obersdorfissa. Yhdistetyssä Ilkka Herola oli MM-kisojen ensimmäinen suomalaismitalisti perjantaisella hopeallaan.

Hakolalle ja Mäelle mitali oli arvokisauran ensimmäinen.

"Ei sitä oikein tiedä, mitä on tullut tehtyä", Hakola sanoi Ylelle ja kertoi hiihtäneensä joukkuekaverinsa Perttu Hyvärisen suksilla.

"Ei tajua vielä", Mäki kommentoi myös Ylelle yllätysmitalia.

Kaksikko hiihti yhdessä palkintosijalle maailmancupin pariviestissä Slovenian Planicassa joulukuussa 2019. Silloin he selvisivät finaalista höntyilemättä ja pysyivät hyvissä asemissa. Sama taktiikka toimi MM-laduilla.

Edellisen vapaalla hiihtotavalla saavutetun Suomen pariviestimitalin toivat Krista Pärmäkoski ja Riikka Sarasoja-Lilja. Pärmäkoski hiihti silloin pronssille tyttönimellään Lähteenmäki.

Naisten finaalin avausosuutensa alussa kaatunut Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu hiihtivät seitsemänneksi. Kullan vei kahden vuoden takaista mestaruutta puolustanut Ruotsi ennen Sveitsiä ja Sloveniaa.

Pariviesti hiihdettiin vapaalla hiihtotavalla. Mestarijoukkueessa hiihtivät Maja Dahlqvist ja Jonna Sundling, jolle kulta oli Oberstdorfin kisojen toinen. Hän oli torstaina ykkönen henkilökohtaisessa sprinttikilpailussa.

Suomi jäi kärkivauhdista runsaat 24 sekuntia. Joensuu sai varoituksen ensimmäisen 1,2 kilometrin osuuden tapahtumista, kun tuomaristo katsoi hänen estäneen Saksan Sofie Krehliä.

Sveitsin hopeajoukkueessa hiihtivät Laurien van der Graaff ja Nadine Fähndrich, Slovenian pronssijoukkueessa Eva Urevc ja Anamarija Lampic.

Maastohiihdon menestykseen tottunut Norja jäi naisten finaalissa vasta kuudenneksi. Sen edelle ehtivät mitalimaiden lisäksi Venäjän hiihtoliiton joukkue ja Yhdysvallat.

Lue lisää

Aikavertailu toi finaalipaikan, Mäki sai huokaista helpotuksesta

Pärmäkoski ja Joensuu hiihtivät MM-pariviestin finaaliin

Niskanen taipui kärkivauhdista vapaalla hiihtotavalla, Bolshunov kiri voittoon

Johaugin ylivoima kesti kaatumisen, Pärmäkoski jäi voittajalle lähes kaksi minuuttia Oberstdorfin MM-avauksessaan