Kotimaa

THL: Alkoholin matkustajatuonti puolittui viime vuonna – keskimääräinen kertalasti kasvoi

Viime vuoden matkustajatuonnin luku on mittaushistorian alhaisin.
Alkoholijuomia Suomeen tuoneiden keskimääräinen kertalasti kuitenkin kasvoi viime vuonna 17,9 litraan vuoden 2019 11,5 litrasta. LEHTIKUVA / Hanna Matikainen

Alkoholin matkustajatuonti puolittui koronapandemian vuoksi viime vuonna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna matkustajatuonti väheni 52 prosenttia 6,2 miljoonasta litrasta 3,0 miljoonaan litraan.

Alkoholin matkustajatuontia on mitattu vuodesta 2004 lähtien ja viime vuoden luku on mittaushistorian alhaisin.

"Matkustajatuonnin puolittumista selittää keväällä 2020 alkanut koronapandemia, ulkomaanmatkailun rajoitukset ja näistä seurannut matkailun raju väheneminen", THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson sanoo tiedotteessa.

Eniten laski väkevien alkoholijuomien tuonti, joka väheni 56 prosenttia.

THL:n mukaan yli puolet ulkomaan matkailijoista ei tuonut Suomeen palatessaan lainkaan alkoholia, mutta samaan aikaan alkoholia tuoneiden kertamäärät kasvoivat. Kun vuonna 2019 keskimääräinen kertatuontimäärä oli 11,5 litraa, vuonna 2020 se oli 17,9 litraa.

Karlssonin mukaan varsinkin Virosta palanneiden matkustajien alkoholin tuontimäärät kasvoivat vuoteen 2019 verrattuna.

"Selityksenä voi olla se, että korona-aikana matkalle uskaltautuneet ja aiemminkin alkoholijuomia ulkomaanmatkoilta hankkineet ovat ostaneet suurempia määriä matkustuskertaa kohti, koska matkoja on niin paljon vähemmän", Karlsson sanoo.

Lue lisää

Koronavuosi pudotti suomalaisten alkoholin kulutuksen alimmilleen 2000-luvulla – matkustajatuonnista katosi puolet

Poikkeusajasta tulossa pitkä

THL: Kasvomaskin käyttöä suositellaan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa

THL: Jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen, maskia suositellaan lukioissa ja ammattikouluissa