Kotimaa

THL:n Puumalaisen mukaan tuleva kolmen viikon sulkutila ei välttämättä riitä tautitilanteen parantamiseen – viimeisen viikon aikana todettu eniten koronatapauksia Suomessa koko epidemian aikana

Suomessa on annettu kohta puoli miljoonaa rokotusta. Ensimmäisen annoksen on saanut yli 400 000 henkilöä.

Viimeisten kahden viikon aikana uusia koronatapauksia on todettu Suomessa merkittävästi enemmän kuin aiemmin, ja tapausmäärät ovat lisääntyneet huolestuttavan nopeasti rajoitustoimista huolimatta. Asia selvisi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina pitämässä tiedotustilaisuudessa.

Viimeisen viikon aikana todettiin eniten koronatapauksia koko tähänastisen epidemian aikana. Tilanteen merkittävä heikentyminen edellyttää nopeasti entistä järeämpiä toimia epidemian hillitsemiseksi.

Viikolla 8 (22.2.–28.2.) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yli 3 900 tapausta, mikä on noin 400 enemmän kuin edellisellä viikolla. Uusien tapausten seitsemän päivän ilmaantuvuus oli 71 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.

Tautitapausten 14 päivän ilmaantuvuus on kasvanut peräti 16 sairaanhoitopiirin alueella. Kahden viikon takaiseen verrattuna vain viidellä alueella ilmaantuvuus on pysynyt samoissa lukemissa tai laskenut. Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueilla sekä Ahvenanmaalla epidemiatilanne on heikentynyt nopeasti.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan Suomen tuleva kolmen viikon "sulkutila" ei välttämättä riitä kääntämään tautilannetta parempaan suuntaan. Puumalainen on erityisen huolissaan Helsingin, Uudenmaan ja myös Varsinais-Suomen koronatilanteesta.

Rajoitukset ovat Suomessa lievempiä kuin monessa muussa Euroopan maassa, THL:n ylilääkäri myöntää. Sitä ei tiedetä varmuudella, kuinka paljon uudet rajoitukset vähentävät sosiaalisia kontakteja.

Puumalainen korostaa, että koronatartuntojen leviämistä voidaan yhä hyvin estää viranomaisten ja kansalaisten tarkoilla toimilla.

"Riittävän kattavat rajoitustoimet, omat henkilökohtaiset toimet ja koronatestiin hakeutuminen", Puumalainen listaa.

Valtakunnallisesti sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana selvästi kasvanut. Myös tehohoidon tarve on lisääntynyt viimeisen parin viikon aikana erityisesti HUSin sairaaloissa, mutta tehohoidon kapasiteetti ei ole ollut valtakunnallisesti uhattuna.

Sairaalahoidossa oli 3.3. kaikkiaan 258 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 106 erikoissairaanhoidossa 115 ja teho-osastoilla 37 potilasta.

Ennusteet tulevan viikon valtakunnallisista erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat edelleen nousussa. Tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli 3.3.2021 mennessä raportoitu yhteensä 759.

Noin 3 suomalaista menehtyy tautiin per päivä. Myönteistä kehitystä on tapahtunut kuolleisuudessa viimeisen parin kuukauden aikana, koska hoivakodeissa on rokotettu hauraimpia ihmisiä.

Suomessa on annettu kohta puoli miljoonaa rokotusta. Ensimmäisen annoksen on saanut yli 400 000 henkilöä. EU-maiden joukossa Suomi on onnistunut rokottamaan hieman etupainotteisemmin kuin muut maat, THL:n Puumalainen iloitsee.

Keskiviikkoon mennessä yli 90-vuotiaiden ikäryhmässä yli 60 prosenttia on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja 80-89-vuotiaiden ikäryhmästä noin puolet on rokotettu ainakin kerran.

Näillä näkymin työikäisen aikuisväestön rokotukset alkaisivat kesäkuussa, mutta arvio on vielä epävarma.

"Rokotetoimitukset ovat vihdoin päässeet paremmin käyntiin, mikä on hyvä uutinen. Kevään kuluessa rokotuksilla on vaikutusta sairaalahoidon tarpeen vähenemiseen", Puumalainen arvioi.

Suomen rokotestrategia, jossa toisen rokoteannoksen antamista on viivytetty 12 viikkoon, on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Tutkimusten perusteella jo ensimmäinen rokoteannos estää tehokkaasti vakavaa tautimuotoa.

"Lähiviikot ovat kuitenkin kriittistä aikaa, koska rokotekattavuus ei ole vielä tarpeeksi riittävä edes riskiryhmillä", Puumalainen varoittaa.

Erityisesti Britannian virusmuunnos jatkaa leviämistään Suomessa. Tähän mennessä Suomessa on todettu uusia virusmuunnoksia yhteensä 1 274 koronavirusnäytteessä.

Myönteistä on, että ihmiset hakeutuvat herkästi testeihin. Koronatestejä on tehty lähes kaksinkertainen määrä vuodenvaihteeseen verrattuna: viikolla 8 testejä tehtiin yli 137 000 kappaletta.

Kasvaneista testimääristä huolimatta positiivisia näytteitä on yhä enemmän: kahden viime viikon aikana positiivisten näytteiden osuus oli noin 2,8 prosenttia.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pitivät torstaina tilannekatsauksen, jossa käsiteltiin tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä rokotustilannetta.

Suomessa raportoitiin eilen 797 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 7 847 tartuntaa, mikä on 2 301 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Hallitus kommentoi eilen, että Suomessa on useita alueita, joilla tilanne on pahentunut. Ministerit vetoavat tapaamisten ja kontaktien välttämiseen tartuntojen ehkäisemiseksi.

Tilannekatsauksessa olivat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki (STM), ylilääkäri Taneli Puumalainen (THL) sekä anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen (KYS)

Lue lisää

"Kaikkein ikääntyneimmistä suomalaisista lähes puolet on rokotettu" – Suomessa rokottaminen etenee samaa tahtia muiden EU-maiden kanssa

Turhaa varovaisuutta?

Suomessa raportoitu 271 uutta koronatartuntaa, kahden viikon tartunnat ovat laskussa

Oikeuskansleri moittii ministeriöiden yhteistyötä kevään suojavarustehankinnoissa – STM:n tulisi arvioida ministerien työnjakoa