Kotimaa

Huono ajokeli jatkuu etelässä iltaan saakka – Espoossa kahdeksan ihmistä sairaalaan kymmenien autojen kolarista, Vantaalla rekankuljettaja oli tunteja puristuksissa

Poliisi kehottaa autoilijoita välttämään pääväyliä ja mahdollisuuksien mukaan välttämään autoilua kokonaan.
Markku Ulander
Itä-Uudenmaan poliisi kehottaa autoilijoita välttämään pääväyliä ja mahdollisuuksien mukaan välttämään autoilua kokonaan.

Ajokeli on ollut tänään poikkeuksellisen huono suuressa osassa Etelä- ja Länsi-Suomea lumisateen ja pöllyävän lumen takia, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskus.

Pääkaupunkiseudulla on tapahtunut muun muassa useita ketjukolareita. Onnettomuuksien seurauksena ajoratoja on suljettu useilla tieosuuksilla. Liikenne tulee olemaan hidasta ja jonoutunutta pitkälle iltaan ja ajokeli jatkuu ennusteen mukaan huonona iltaan saakka, tieliikennekeskus varoittaa.

Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla Ilmatieteen laitos on varoittanut lumipyryn vuoksi erittäin huonosta ajokelistä. Lumisadealue on väistymässä etelään, mutta lumisadetta on odotettavissa Uudellamaalla vielä noin yhdeksään asti illalla, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala STT:lle aiemmin iltapäivällä.

Pääkaupunkiseudun tiet ovat Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan erittäin liukkaita ja autoilijoita kehotetaan erityiseen varovaisuuteen.

Helsingin pelastuslaitos on antanut vaaratiedotteen erittäin huonosta ajokelistä ja kehottanut välttämään turhaa liikkumista autolla. Myös Itä-Uudenmaan poliisi on kehottanut välttämään pääväyliä ja mahdollisuuksien mukaan autoilua kokonaan.

Espoon Turunväylän tieliikenneonnettomuuden syynä olivat aivan liian suuret tilannenopeudet keliin ja näkyvyyteen nähden, kertoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tiedotteessaan.

Onnettomuudessa oli osallisena useita kymmeniä ajoneuvoja, mukaan lukien rekka-autoja ja muuta raskasta kalustoa.

Sairaalaan kuljetettiin tarkastettavaksi kahdeksan ihmistä, joista yksi oli loukkaantunut vakavammin, pelastuslaitos kertoo. Yhden loukkaantuneen pelastuslaitos irrotti autosta. Onnettomuus ei aiheuttanut kuolonuhreja.

Hälytys onnettomuudesta Turunväylällä Espoon Ikean kohdalla tuli puoli kahden aikaan iltapäivällä.

Pelastuslaitoksen tullessa kohteeseen kolareita tapahtui edelleen ja yhdessä oli osallisena pelastusyksikkö. Autoja oli sikin sokin noin kilometrin matkalla, pelastuslaitos kertoo. Muun muassa yksi sorarekka oli kaatunut vastaantulevien kaistalle.

Pelastustyöt onnettomuuspaikalla ovat ohi. Tie on suljettu, kunnes tie on saatu liikennöitävään kuntoon, pelastuslaitos kertoo.

Pelastuslaitoksen aiemman arvion mukaan ketjukolarissa oli osallisena 30–40 ajoneuvoa.

"Tietojeni mukaan 5–7 autoa on saanut vähän enemmän kolhuja", sanoi päivystävä palopäällikkö Juha Rajala Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta STT:lle aiemmin iltapäivällä.

Kelikameran kuva Espoon Turunväylältä näyttää useiden autojen kasautumisen ja suuren autosuman kello kahden aikaan.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo aloittaneensa tapahtumien kulun selvittämisen. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Poliisin mukaan ajo-olosuhteet ovat olleet Espoon onnettomuuspaikalla haastavat sankan lumisateen takia, ja poliisin sulkupisteille tulevat autot ovat olleet vaikeuksissa liukkauden kanssa.

Poliisi pyysi aiemmin, että töistä kotiin suuntaavat eivät ajaisi Turunväylää kumpaakaan suuntaan, vaan hyödyntäisivät pienempiä teitä.

Turunväylää voi ajaa Kehä III:lle asti Turusta tultaessa. Helsingistä kohti Turkua ajettaessa ei pääse eteenpäin Nihtisillan jälkeen. Kehä III:lta sen sijaan voi liittyä Turunväylälle kohti Turkua. Myös Länsiväylän ja Kirkkonummen kautta Turun suuntaan liikenne kulkee normaalisti.

Vantaalla Hämeenlinnanväylällä sillalta alas suistuneen rekan kuljettaja oli puristuksissa auton sisällä noin neljä tuntia, ennen kuin hänet saatiin irrotettua autosta.

Kuljettaja saatiin irrotettua autosta puoli neljän aikaan iltapäivällä, kertoo komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisista STT:lle.

Vakavasti loukkaantunut kuljettaja vietiin jatkohoitoon.

Ilmoitus onnettomuudesta tuli aamupäivällä ennen puolta kahtatoista.

Rekan edellä ajanut henkilöauto oli pyörähtänyt loivassa mäessä ympäri, jolloin takaa tullut täysperävaunurekka oli väistänyt pyörähtänyttä autoa. Rekka suistui sen jälkeen kulkusuunnassa oikealle puolelle ja rekan nuppiosa putosi osittain alla olevalle kevyen liikenteen väylälle.

Henkilöautossa olleet eivät loukkaantuneet. Poliisin aiemmin Twitterissä kertomasta tiedosta poiketen tilanteessa oli osallisena vain yksi henkilöauto, ei kahta.

Onnettomuuspaikka on Martinlaakson liittymästä noin 300 metriä Helsinkiin päin. Liikenne etelään päin menevillä kaistoilla on poikki Martinlaakson ja Kaivokselan liittymien välillä vielä 2–3 tuntia, Ojala arvioi hieman ennen puoli seitsemää illalla.

Poliisi ohjaa liikennettä onnettomuuspaikalla.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi alkuiltapäivästä Twitterissä, että sillä on ollut tänään jo 30 liikenteestä johtuvaa tehtävää. Näistä suurin osa on ollut Vantaalla.

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan päivän aikana on tapahtunut todella monia tieliikenneonnettomuuksia.

Hollolassa tapahtui aamulla liikenneonnettomuus, jossa oli osallisena seitsemän ihmistä ja useita autoja, kertoi Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Lahtinen. Pelastuslaitoksen mukaan kukaan ei kuollut onnettomuudessa.

Osallisina olleita vietiin poliisin mukaan tarkastettavaksi Päijät-Hämeen keskussairaalaan.

"Linja-autossa oli pelkästään kuljettaja", eli ei ollut matkustajia kyydissä, Lahtinen sanoi.

Onnettomuudessa oli mukana linja-auton lisäksi täysperävaunurekka, kaksi Puolustusvoimien maastokuorma-autoa ja kaksi henkilöautoa. Lahtisen mukaan Puolustusvoimien maastokuorma-auto ajautui pellolle, mutta kaikki ajoneuvot pysyivät pyörillään.

Onnettomuuspaikka on Tampereentien ja Kastarintien risteyksessä valtatiellä 12.

Puolustusvoimat tiedotti, että neljä varusmiestä vietiin Päijät-Hämeen keskussairaalaan tarkastettavaksi. He olivat kävelleet itse pois ajoneuvoista.

Poliisi kertoo tutkivansa Hollolan onnettomuuden syytä. Poliisin mukaan tapahtumien kulusta tiedetään toistaiseksi se, että kaksi Tampereen suunnalta tullutta Puolustusvoimien ajoneuvoa törmäsi bussiin, kun se lähti pysäkiltä liikkeelle. Lisäksi kaksi henkilöautoa kolaroivat keskenään.

Juttua muokattu 19:30: Päivitetty jutun sisältöä STT:n uusilla uutisilla.

Lue lisää

Nyt tuli hirvelle kiire – hälytysajossa ollut poliisiauto taltioi liikennekameralleen tilanteen, johon yksikään autoilija ei halua joutua

Liikenne- ja viestintäministeriö: Liikenne sähköistyy – Suomen kasvihuonepäästöt pienenevät ennakoitua nopeammin

Ensilumi satoi tänään Pohjois-Suomeen – lähetä kuva toimitukseen

Yle uutiset: Poliisi tarkasti 50 mopoa – kymmenestä moposta kilvet pois