Kotimaa

Fimean mukaan Astra Zenecan rokotteen käyttöä jatketaan Suomessa kuten tähänkin asti – Euroopan lääkevirasto samalla linjalla

Yhtään rokotteeseen liittyvää veritulppatapausta ei ole toistaiseksi raportoitu Suomessa.
Koronarokotukset ovat Tanskassa olleet hyvässä vauhdissa. LEHTIKUVA/AFP

Lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Suomessa toistaiseksi kuten tähänkin asti.

Yhtään rokotteeseen liittyvää veritulppatapausta ei ole toistaiseksi raportoitu Suomessa. Fimean mukaan tilannetta seurataan sen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n yhteistyönä.

Useat maat ovat tänään kertoneet keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käytön veritulppatapauksien vuoksi.

"Jos tulee ilmi, että tähän liittyy ongelmia, sitten reagoidaan sen mukaisesti. Mutta ennen kuin asia on tutkittu niin näin ei lähdetä toimimaan", kertoo STT:lle Fimean jaostopäällikkö ja ylilääkäri Maija Kaukonen.

"Se, että saa rokotteen, ei tarkoita sitä, että kaikki sen jälkeinen sairastuminen johtuisi rokotteesta", Kaukonen sanoo.

Fimea ylläpitää rokotteiden haittavaikutusrekisteriä Suomessa.

Tähän mennessä Astra Zenecan rokotteesta on tehty Fimealle 94 haittavaikutusilmoitusta, joista 38 on vakavia.

Toistaiseksi niistä ei ole noussut esille mitään odottamatonta, mikä Fimean mukaan antaisi aihetta rokoteohjelman muuttamiseen tai rokotteen käytön rajoittamiseen.

Haittavaikutus arvioidaan vakavaksi, jos se on johtanut kuolemaan tai hengenvaaraan, sairaalahoitoon tai sen pidentymiseen, aiheuttanut rokotteensaajalle pysyvän vamman tai alentanut toimintakykyä tai on synnynnäinen epämuodostuma. Haittavaikutuksen vakavuus perustuu ilmoittajan arvioon, tai jos sitä ei ole ilmoitettu, Fimean arvioon.

Kaukosen mukaan Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut tutkimukset Astra Zenecaan liitetyistä haittavaikutusilmoituksista EU:n laajuisesti. Fimean päätökset rokotteen käytöstä tehdään tutkimusten jälkeen.

Euroopan lääkevirasto (EMA) linjaa, että Astra Zenecan koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. Tanska, Norja ja Islanti ovat toistaiseksi keskeyttäneet rokotteen käytön.

EMA totesi lausunnossaan, että rokotteen hyödyt ovat riskejä suuremmat. EMAn mukaan rokotteen on saanut viisi miljoonaa ihmistä, joista kolmellakymmenellä on ilmennyt veritulppa. Tällä hetkellä ei ole mitään viitteitä siitä, että ne olisivat seurausta rokotteesta.

EMAn mukaan veritulppatapauksia on ollut saman verran rokotetuilla kuin niillä, jotka eivät ole saaneet rokotetta.

EMA seuraa rokotteiden turvallisuutta. Astra Zenecan rokotteen liittymistä veritulppiin tai muuhun veren hyytymiseen arvioidaan parhaillaan.

Lue myös:

Tanska keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön toistaiseksi, taustalla rokotteen saaneiden veritulppaoireet

Norja ja Islanti seuraavat Tanskan esimerkkiä ja keskeyttävät Astra Zenecan koronarokotteen käytön toistaiseksi

Lääkealan turvallisuuskeskus Fimea ei vielä kommentoi Tanskan Astra Zeneca -rokotepäätöstä

Lue lisää

Astra Zeneca otti tyytyväisenä vastaan Euroopan terveysviranomaisten antaman vihreän valon rokotteelleen

EU-komissaari: Euroopassa voidaan saavuttaa laumasuoja heinäkuussa

Asiantuntijaryhmä: Astra Zenecan koronavirusrokotetta voidaan antaa myös 70 vuotta täyttäneille – lääketieteellistä syytä yläikärajan säilyttämiseen ei ole

Astra Zeneca ilmoitti uudesta viivästyksestä rokotetuotannossa – Intia ottaa rokotteen mahdolliset haittavaikutukset tarkempaan syyniin