Kotimaa

Myös Saksa ja Ranska keskeyttävät Astra Zenecan koronarokotteen käytön – Suomi jatkaa käyttöä ainakin toistaiseksi, kertoo Fimea

Euroopan lääkevirasto EMA tutkii nyt tarkoin koronarokotteen käytön, etenkin ilmoitetut kuolemantapaukset.
Koronavirustartuntojen määrä Saksassa on noussut sen jälkeen, kun maa aloitti rajoitusten vähittäisen höllentämisen helmikuussa. LEHTIKUVA/AFP

Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole keskeyttämässä Astra Zenecan rokotteen käyttöä, kerrotaan lääkealan turvallisuuskeskus Fimeasta STT:lle.

Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia.

Saksan terveysviranomaiset sanoivat tänään keskeyttäneensä Astra Zenecan koronavirusrokotteen käytön. Syyksi kerrottiin ilmoitetut veritulppatapaukset Euroopassa. Viranomaisten mukaan asiassa tarvitaan tarkempia tutkimuksia.

Myös Ranska keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön ja odottaa Euroopan lääkeviraston (EMA) päätöksiä rokotteen turvallisuudesta. Asiasta ilmoitti presidentti Emmanuel Macron tänään.

Saksan ja Ranskan päätöksien jälkeen Italia ilmoitti myös keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen jakamisen.

Useat muutkin maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön.

EMA:ssa arvioidaan tarkasti, kuinka turvallinen Astra Zenecan koronarokote on, kun monet maat ovat keskeyttäneet rokotteen käytön veritulppakuolemien jälkeen. Asiasta kertoi EMA:n terveysuhkia ja rokotteita koskevan osaston johtaja Marco Cavaleri tänään.

"Me tutkimme tarkoin kaiken tiedon, etenkin ilmoitetut kuolemantapaukset", hän sanoi.

Cavaleri puhui sen jälkeen, kun Saksa oli ilmoittanut keskeyttävänsä Astra Zenecan koronarokotteen käytön.

Sinä aikana, kun tietoa arvioidaan, EMA ei Cavalerin mukaan "näe mitään ongelmaa jatkaa tämän rokotteen käyttöä rokotuskampanjassa".

EMA:n mukaan Astra Zenecan rokotteen hyödyt ovat suuremmat kuin riskit. Virasto sanoi pitävänsä torstaina ylimääräisen kokouksen Astra Zenecan rokotteesta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat puolestaan keskustelevat tiistaina Astra Zenecan rokotteen turvallisuudesta, sanoi järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO kehotti maita jatkamaan toistaiseksi Astra Zenecan rokotteen käyttöä.

Norjassa terveydenhuollon työntekijä on kuollut aivoverenvuotoon sen jälkeen, kun hän oli saanut Astra Zenecan koronarokotteen. Kuitenkaan verenvuodon suoraa yhteyttä rokotteeseen ei ole vahvistettu, sanoivat terveysviranomaiset tänään.

Lauantaina Norjan terveydenhoidon viranomaiset kertoivat, että kolme terveydenhoidon työntekijää oli sairaalahoidossa veritulpan, verenvuodon ja verihiutaleiden epätavallisen matalan määrän takia.

Kaikki kolme oli alle 50-vuotiaita ja saaneet ensimmäisen annoksen Astra Zenecan koronarokotetta.

"Me emme voi vahvistaa tai sulkea pois sitä, että tällä olisi jotain tekemistä rokotteen kanssa", sanoi Norjan lääkeviraston edustaja Steinar Madsen.

Yksi kolmesta oli aivoverenvuodon takia kuollut. Kahden muun potilaan tilan kerrotaan olevan vakaa.

Perjantaina kolmekymppinen terveydenhuollon työntekijä kuoli kymmenen päivää sen jälkeen, kun hän oli saanut Astra Zenecan koronarokotteen. Kuolemantapauksia on ollut myös etenkin Itävallassa ja Tanskassa.

Lue lisää

Euroopan lääkevirasto: Veritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä on yhteys

Myös Espanja ja Italia rajoittavat Astra Zenecan rokotteen käyttöä

Bild: Koronarokotteelle Euroopan lääkeviraston mahdollinen hyväksyntä jo aatonaattona – rokotukset aloitettu maissa, joissa tautitilanne on Suomea pahempi

Euroopan lääkevirasto puoltaa Modernan koronarokotteen käyttöönottoa, komissio ilmoitti työskentelevänsä nopeasti rokotteen hyväksymiseksi EU:ssa