Kotimaa

Poliisi selvittää suojelukoiriin kohdistunutta väkivaltaa seitsemän ihmisen osalta Lounais-Suomessa

Epäilty rikos on tällä hetkellä eläinsuojelurikos.
Miska Puumala
Järjestön mukaan väkivaltaa on käytetty koulutuksissa, joita on järjestetty Saksanpaimenkoiraliiton ja sen Varsinais-Suomen sekä Kotkan alajaostojen taholta

Suojelukoiriin kohdistunutta väkivaltaa selvitetään Lounais-Suomen poliisissa seitsemän ihmisen osalta. Tutkinnanjohtaja Mika Paaer sanoo, että poliisin on tarkoitus pian keskustella syyttäjän kanssa siitä, keitä on syytä epäillä rikoksesta.

"Poliisille on osoitettu tutkintapyyntö, ja siinä on nimetty henkilöitä. Nyt arvioimme syyttäjän kanssa, täyttääkö toiminta rikoksen tunnusmerkistön", Paaer sanoo STT:lle.

Epäilty rikos on tällä hetkellä eläinsuojelurikos. Paaer sanoo, että koiriin kohdistuvaa toimintaa arvioitaan muun muassa asiantuntijalausuntojen avulla. Hän ei kommentoi, ovatko kaikki seitsemän koiranomistajia vai onko joukossa myös kouluttajia tai muita ihmisiä.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi helmikuussa salavideoita, jotka paljastivat, että suojelukoiria koulutetaan Suomessa väkivaltaisin menetelmin, kuten potkimalla, päähän lyömällä ja kuristamalla. Videoiden mukaan koulutuksessa käytetään myös sähkö- ja piikkipantoja. Piikkipantojen käyttö on Suomessa kielletty.

Järjestön mukaan väkivaltaa on käytetty koulutuksissa, joita on järjestetty Saksanpaimenkoiraliiton ja sen Varsinais-Suomen sekä Kotkan alajaostojen taholta. Itä-Uudenmaan poliisi epäilee, että osa video- ja kuvamateriaalista on kuvattu sen alueella.

Tutkinta Itä-Uudellamaalla on vielä niin alkuvaiheessa, ettei tutkinnanjohtajan mukaan siitä voida antaa tarkempaa tietoa.

Lue lisää

"Ei ota" -käsky voi pelastaa lemmikkisi hengen – jo muutama ksylitoli-pastilli tai -purukumi voi aiheuttaa koiralle vaarallisen myrkytyksen

ESS: Lampuripariskunta sai syytteen eläinten näännyttämisestä, yrittäjän mukaan maisemanhoitajia ei pitäisi arvioida teuraseläinten tavoin – "Meillä on puhtaat jauhot pussissa"

Satakuntalainen mies piti lampaita sopimattomissa olosuhteissa ja ilman kunnollista ravintoa – tuomittiin ehdolliseen ja määrättiin eläintenpitokieltoon

Yle uutiset: Poliisi tutkii kahta tapon yritystä Lounais-Suomessa – epäillyt poliisin hallussa