Kotimaa

Elinkeinoelämän järjestöt: Työterveyttä hyödynnettävä koronarokotuksissa

Suomi tarvitsee konkreettisen suunnitelman perusterveen työssäkäyvän väestön massarokottamisiin, sanotaan järjestöjen vetoomuksessa.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Järjestöjen mukaan perusterveiden työssäkäyvien rokotusjärjestyksessä tulisi huomioida eri alueiden tautitilanteiden erot. Kuvituskuva.

Elinkeinoelämän järjestöt vetoavat maan hallitukseen, että se velvoittaisi kuntia hyödyntämään työterveyshuoltoa koronavirusrokotuksissa. Vetoomuksen ovat esittäneet Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät.

Suomi tarvitsee konkreettisen suunnitelman perusterveen työssäkäyvän väestön massarokottamisiin, sanotaan järjestöjen vetoomuksessa. Sen mukaan tässä rokotusjärjestyksessä tulisi huomioida eri alueiden tautitilanteiden erot. Rokotukset tulisi painottaa maantieteellisesti sen mukaan, missä päin Suomea sairastumisriski on muuta maata suurempi.

"Alueellinen painotus tulisi tehdä viranomaisten asiantuntemuksen ja ajantasaisten tautitilastojen perusteella. Alueiden epidemialukujen erot voivat olla jopa kymmenkertaisia", järjestöt sanovat tiedotteessa.

Lisäksi rokottamisessa tulisi järjestöjen mukaan priorisoida niitä henkilöstöryhmiä, jotka ovat työtehtäviensä puolesta muita suuremmassa riskissä sairastua koronaan.

"Ensimmäisenä pitäisi rokottaa se henkilöstö, jolla on suurin koronariski esimerkiksi lähityön ja muiden työssä tapahtuvien altistumisten kautta. Työnantajilla on toki vastuu työntekijöiden suojaamisesta, mutta tehtävä käy päivä päivältä vaikeammaksi epidemian kärjistyessä", sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Järjestöjen mukaan rokotuksia pitäisi antaa ensiksi muun muassa asiakaspalvelussa oleville tai muille, jotka eivät voi tehdä etätyötä. Samoin tulisi rokottaa huoltovarmuuden kannalta kriittisten toimintojen henkilöstö. Myös heidän kohdalla pidetään tärkeänä sitä, että rokotukset porrastetaan työyhteisöjen sisällä, jotta mahdolliset jälkioireet eivät johda samanaikaisiin sairauspoissaoloihin.

Lue lisää

Kolmatta koronarokotetta tarjotaan nyt immuunipuutteesta kärsiville – seuraavana listalla on rokotteet ensimmäisenä saanut hoitohenkilökunta

Amnesty: Lääkeyhtiöt ja vauraat valtiot estävät koronarokotteiden riittävän jakelun köyhempiin maihin – "Se, että Suomen hallitus varaa kolmannet rokotteet kaikille yli 12-vuotiaille, on itsekästä rokotenationalismia"

THL ohjeistaa antamaan kolmannen koronarokotteen niille, jotka saivat rokotteensa lyhyemmällä annosvälillä

Yhdysvalloissa koronaviruksen seurauksena on kuollut enemmän ihmisiä kuin sata vuotta sitten riehuneessa pandemiassa