Kotimaa

Presidentti Niinistö sai ensimmäisen koronarokotteen – Suomen rokotustodistus käyttöön kesäkuuhun mennessä

Suomessa valmisteltava sähköinen koronarokotustodistus tehdään EU-mallin mukaiseksi, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Asiakas odottaa pääsyä rokotukseen Vantaalla 11. maaliskuuta. Kuvituskuva.

Presidentti Sauli Niinistö, 72, on saanut ensimmäisen koronavirusrokotteen. Hän tviittasi perjantaina, että kyse on Pfizerin ja Biontechin koronarokotteesta.

Presidentti kertoi, että aikoo tästäkin eteenpäin toimia muita kunnioittaen, pitää maskia ja noudattaa varovaisuutta. Niinistö myös muistutti, että rokotettu tai koronan jo sairastanut saattaa silti levittää virusta.

Helsingissä koronarokotuksia annetaan tällä hetkellä 70 vuotta tänä vuonna täyttäville tai sitä vanhemmille sekä heidän omaishoitajilleen. Lisäksi rokotevuorossa ovat ne vähintään 16-vuotiaat, jotka sairautensa tai terveydentilansa vuoksi ovat erittäin voimakkaasti alttiita vakavalle koronavirustaudille.

Suomessa valmisteltava sähköinen koronarokotustodistus tehdään EU-mallin mukaiseksi, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.

Todistus on tarkoitus ottaa käyttöön kesäkuuhun mennessä, samaan aikaan jolloin EU:n yhteinen rokotustodistus voidaan EU-komission arvion mukaan saada käyttöön.

EU-komissio kertoi keskiviikkona esittävänsä EU:n yhteisen digitaalisen rokotustodistuksen eli niin sanotun "vihreän todistuksen" ottamista käyttöön kesällä. Komission mukaan todistuksessa olisi tieto, jos henkilö on saanut koronarokotteen, toipunut taudista tai saanut vastikään negatiivisen koronatestituloksen. Suomalaiseen todistukseen tulisivat samat tiedot.

Suomalaisen todistuksen saisi Omakanta-palvelusta, ja se voisi olla puhelimelta näytettävä sähköinen rokotustieto, QR-koodi tai näiden yhdistelmä. Sen voisi tulostaa myös paperille.

EU-komission kaavailema koronatodistus olisi väliaikainen, ja sitä voisi käyttää siihen asti, kun Maailman terveysjärjestö WHO julistaa pandemian päättyneeksi.

Suomessa tavoitteena on kuitenkin, että koronarokotuksen ohella Omakannasta saisi jatkossa todistukset myös muista rokotuksista sekä esimerkiksi laboratoriotutkimuksista. Nämä todistukset jäisivät siis pysyviksi.

Kevään aikana terveydenhuollossa käytössä oleviin potilastietojärjestelmiin tehdään tarvittavat muutokset, jotta kaikki rokotustodistusta varten tarvittavat tiedot siirtyvät niistä Omakantaan. Lisäksi asiakastietolakia tarkentava asetus on saatava valmiiksi ja voimaan, jotta todistukset olisi mahdollista saada suoraan Omakannasta.

EU:n tasolla tai Suomessa ei ole vielä päätetty sitä, missä tilanteissa koronatodistusta vaadittaisin. EU-komissio on kuitenkin sanonut haluavansa pyrkiä todistuksen avulla avaamaan matkailua EU:ssa. Muun muassa Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC kuitenkin katsoo, että todistus olisi ainoastaan lääketieteelliseen käyttöön.

Lue lisää

Koronalta suojaamaan tarkoitettua ternimaitosumutetta saa nyt myös Viron lautoilta

Amerikkalaisen Novavaxin koronarokotteen teho testeissä yli 90 prosenttia

THL: Suomessa on todettu 29 uutta koronatartuntaa – ensimmäinen koronarokote yli puolella suomalaisista

Yle uutiset: Porvoossa pilaantui liki 2 500 koronarokotetta – satoja aikoja siirtyy aamupäivältä