Kotimaa

KKV: Pankki- ja vakuutusalan bonusten kilpailua vääristävä verotuki poistettava

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan verotuki suosii yhtä yritystä, OP-ryhmää.
KKV:n johtaja Maarit Taurula sanoo, että verotuen vuoksi huomattavan suuret, esimerkiksi asuntolainoista maksettavat bonukset jäävät verotuksen ulkopuolelle. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) ehdottaa valtiovarainministeriölle pankki- ja vakuutusalan bonusten verotuen poistamista. Virasto katsoo tiedotteessaan, että verotuki vääristää vakuutusyhtiöiden välistä kilpailua.

KKV:n mukaan verotuki suosii yhtä yritystä, OP-ryhmää, muiden yritysten kustannuksella. Bonusten verokohtelun aiheuttama verotuki on suuruudeltaan arviolta 100 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä Verohallinnon tulkinta on, että bonukset ovat verottomia, jos ne käytetään saman yrityksen palvelu- tai vakuutusmaksuihin.

"Verotuen vuoksi huomattavan suuret, esimerkiksi asuntolainoista maksettavat, bonukset jäävät verotuksen ulkopuolelle. Kun bonukset käytetään vakuutusmaksuihin, vääristää tämä vakuutusyhtiöiden keskinäistä kilpailua", kuvailee KKV:n johtaja Maarit Taurula.

KKV selvitti pari vuotta sitten vakuutusyhtiö Ifin pyynnöstä, rajoittaako OP-ryhmän bonusjärjestelmä kilpailua vahinkovakuutusmarkkinoilla merkittävästi kuluttajien vahingoksi. Tuolloin ei löytynyt näyttöä määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Lue lisää

Puolangan kunnalle 120 000 euron seuraamusmaksu sote-palveluiden laittomasta suorahankinnasta

KKV muistuttaa: Verkkokaupan yllätyskuluista voi valittaa suoraan omalle pankille

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Valion ja Heinon Tukun välisen yrityskaupan ehdollisena

KKV varoo ottamasta kantaa Yaran ja Bernerin yhteistyön loppumiseen