Kotimaa

HS: Suomessa todettu 302 uutta koronatartuntaa – Hus:in diagnostiikkajohtajan arvion mukaan tautitilanne vaikuttaa aidosti parantuneen

Myös sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden ja viruksen aiheuttamien kuolemien määrä on laskussa.
Jaana Kankaanpää
Kuvituskuva Helsingin keskustan kauppakeskus Forumista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi sunnuntaina, että Suomessa on todettu 302 uutta koronatartuntaa. Helsingissä uusia tartuntoja raportoitiin 63.

Määrät ovat pieniä verrattuna esimerkiksi muutaman viikon takaisiin tartuntalukuihin. Onko epidemiatilanne aidosti parantunut, vai onko kyseessä pääsiäisen aiheuttama tilastoharha, kysytään Helsingin Sanomien uutisessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi, että tautitilanne vaikuttaa aidosti parantuneen. Verrattain pienet tartuntaluvut eivät siis vaikuta johtuvan siitä, että ihmiset olisivat laiminlyöneet koronatesteissä käyntiä pääsiäisenä.

”Ainakin Hus-alueella sekä tartuntojen määrä että positiivisten testien osuus on viimeisen viikon aikana tullut ihan selkeästi alas”, Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan testimäärissä ei ole tapahtunut pääsiäisenä suurempaa notkahdusta kuin tavanomaisena viikonloppuna. Ennen pääsiäistä testejä tehtiin yli kymmenentuhatta päivässä, tänä viikonloppuna 4 000–5 000.

Myös sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden ja viruksen aiheuttamien kuolemien määrä on laskussa. Lehtosen mukaan Husin sairaaloiden potilaiden kokonaismäärä on selvästi alle sadan.

”Täytyy koputtaa puuta. Nyt ollaan toki vielä paljon huonommassa tilanteessa kuin esimerkiksi viime syyskuussa. Syytä olisi tulla tästäkin vielä reippaasti alas, mutta suunta on nyt oikea.”

Koronatilanne on Lehtosen mukaan parantunut siksi, että rajoitukset ovat alkaneet purra. Likipitäen viimeisenä keinona työkalupakissa on Lehtosen mukaan ollut etäopetukseen siirtyminen, mitä hän pitää ”hyvin merkittävänä” toimenpiteenä.

Lue lisää

THL: Suomessa raportoitu ennätykselliset 720 uutta koronavirustartuntaa

THL: Suomessa 168 uutta koronatartuntaa

Koronatilanne Husin alueella on nyt mittaushistorian huonoin – Hyksin alueella sairalassa olevien potilaiden määrä kolminkertaistunut kuukaudessa

Hallitus arvioi koronatilannetta ja varautuu uusiin kiristyksiin