Kotimaa

HS: Koronarajoitusten purku alkaisi hallituksen luonnoksen mukaan jo tässä kuussa, tavoiteaikataulua arvioitaisiin parin viikon välein

Koronarajoitusten purku alkaisi hallituksen luonnoksen mukaan jo tässä kuussa ja etenisi vaiheittain elokuuhun asti, kertoo Helsingin Sanomat.
Pääministeri Sanna Marin saapui illansuussa hallituksen neuvotteluun Säätytaloon. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Suunnitelmaluonnosta käsitellään hallituksen neuvottelussa illalla. Suunnitelman aikataulun toteutuminen riippuu siitä, miten tautitilanne kehittyy.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan luonnos sisältää muun muassa sen, että ravintolat voisivat tässä kuussa avautua rajoitetusti. Toukokuussa koulut siirtyisivät lähiopetukseen ja julkisia ja yksityisiä tiloja avattaisiin. Esimerkiksi kirjastot ja museot voisivat avata ovensa uudelleen.

Kokoontumisrajoituksia purettaisiin kesä-elokuussa. Elokuussa ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa saisi alkaa taas.

Tarkoitus on arvioida edellytyksiä rajoitusten purkamiselle kahden viikon välein, minkä jälkeen hallitus tarvittaessa päivittäisi aikataulua.

Rajoitusten purkaminen edellyttää luonnoksen mukaan vakaata epidemiatilannetta ja suotuisaa kehitystä koko maassa.

Hallituslähteestä kerrottiin aiemmin STT:lle, että jos kaikki menee suunnitellusti, heinäkuussa voidaan palata hyvin lähelle normaalitilaa. Jo kesäkuussa on paljon vähemmän rajoituksia voimassa kuin nyt.

Hallituksen arvio perustuu muun muassa siihen, että rokotusaikataulun mukaan kaikki halukkaat aikuiset olisivat saaneet yhden annoksen koronarokotetta kesäkuun lopussa.

Sekä rokotusten että kausivaihtelun odotetaan helpottavan tautitilannetta kesää kohti, vaikka myös tilanteen paheneminen nykyisestä on yhä mahdollista.

Rajoituksia on tarkoitus purkaa hyvin asteittain. Esimerkiksi ravintoloita ja kuntosaleja ei STT:n tietojen mukaan avattaisi samaan aikaan vaan seurattaisiin, mitä kustakin purkutoimesta seuraa epidemian kehittymiselle.

Ravintoloiden aukioloa tullaan tiettävästi rajoittamaan vielä senkin jälkeen kun ravintoloiden sulku päättyy 18. huhtikuuta. Hallituksen esityksen mukaan muun muassa anniskelun päättymistä voitaisiin aikaistaa kello 17:ään, jolloin ravintola olisi suljettava kello 18.

Rajoitustoimien purussa tasapainoillaan sen välillä, kuinka selkeitä päivämääriä tai takarajoja annetaan ja kuinka paljon pitää seurata esimerkiksi tartuttavuusluvun kehittymistä.

Monet rajoitustoimista eivät ole suoraan hallituksen toimivallassa vaan aluehallintovirastojen ja kuntien päätettävissä. Lisäksi tartuntatautilaissa määritellään erilaisia kriteereitä rajoitustoimille esimerkiksi taudin ilmaantuvuuden suhteen.

Lue lisää

Uusimaa ylittää jo ulkomaille asetetun riskirajan koronatapauksissa – Liikkumisrajoitukset olisivat viimeinen keino, jos tilanne olisi erittäin hankala

Hallitus neuvottelee jälleen rajapäätöksistä – Ohisalo suosittelee edelleen kotimaan matkailua

Koronarajoitusten purkamisen pelättiin räjäyttävän tartuntaluvut — ainakaan vielä niin ei ole käynyt

Laskun maksuun varauduttava ajoissa