Kotimaa

Euroopan lääkevirasto: Veritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä on yhteys

EMA:n mukaan rokotteen hyödyt ovat edelleen kuitenkin suuremmat kuin siitä mahdollisesti koituvat haitat.
EMA:n mukaan Astra Zenecan rokotteen hyödyt ovat edelleen kuitenkin suuremmat kuin siitä mahdollisesti koituvat haitat. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan lääkeviraston (EMA) mukaan veritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä on yhteys. Lääkevirasto sanoo tiedotteessaan, että tietyn tyyppiset veritulpat tulisi ottaa huomioon rokotteen erittäin harvinaisina sivuvaikutuksina.

"Turvallisuuskomitea on varmistunut siitä, että Astra Zenecan rokotteen hyödyt covid-19-taudin estämisessä ovat suuremmat kuin riskit sivuvaikutuksista", sanoi lääkeviraston johtaja Emer Cooke tiedotustilaisuudessa.

"Rokote pelastaa henkiä", hän jatkoi.

EMA ei tutkimuksissaan löytänyt mitään yksittäisiä ikään tai sukupuoleen liittyviä riskitekijöitä, jotka olisivat altistaneet veritulpille, vaan kyseessä saattaa olla harvinainen immuunireaktio, joka voi liittyä verihiutaleiden vähäiseen määrään.

"Emme ole onnistuneet osoittamaan yhteyttä ikään, sukupuoleen tai edeltäviin sairauksiin, koska kyseessä ovat harvinaiset tapaukset, joita on löydetty kaiken ikäisiltä", Cooke jatkoi.

Tähän mennessä valtaosa raportoiduista tapauksista on esiintynyt alle 60-vuotiailla naisilla alle kahden viikon kuluessa rokotuksesta.

EMA:n rokoteturvallisuudesta vastaavaan komiteaan kuuluvan Sabine Strausin mukaan Astra Zenecan rokotteen tietoihin tullaan lisäämään varoitukset mahdollisesta veritulppariskistä.

Tiedotustilaisuudessa esitettyyn kysymykseen siitä, olisiko nyt parempi suosia sellaisia rokotteita, joilla ei ole todettu veritulppariskejä, Straus vastasi, että jokaisen maan viranomaiset voivat itse päättää, mitä rokotteita käyttävät millekin väestöryhmälle.

Cooken mukaan lääkevirasto tulee antamaan suosituksia eri ryhmille annettavista rokotteista heti, kun lisää tutkimustietoa on saatu.

Lue lisää

Ruotsi keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön

THL: Verisuonitukoksia ei ole havaittu Suomessa rokottamisen jälkeen tavallista enempää

WHO:n asiantuntijat kokoustavat Astra Zenecan rokotteesta

Hallitus julkistaa tänään suunnitelmansa koronarajoitusten purkamisesta – julkisuuteen on jo vuotanut alustavia tietoja