Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Viron suojelupoliisi: Venäjä yrittänyt hyödyntää koronamyllerrystä – käyttänyt propagandaa rikkoakseen EU:n yhtenäisyyttä

"Venäjän vakoilu Virossa on jatkuva ja pysyvä uhka", Kapon johtaja kuvailee.
Koronarajoituksista huolimatta Venäjän vaikuttamis- ja tiedustelutoiminta Virossa ei ole vähentynyt. LEHTIKUVA / AFP

Venäjä on yrittänyt hyödyntää koronan mukanaan tuomaa myllerrystä käyttämällä propagandaa maineensa parantamiseksi ja rikkoakseen EU:n ja lännen yhtenäisyyttä. Näin toteaa Viron suojelupoliisin Kapon johtaja Arnold Sinisalu organisaationsa vuosikatsauksessa.

Koronarajoituksista huolimatta Venäjän vaikuttamis- ja tiedustelutoiminta Virossa ei Sinisalun mukaan ole vähentynyt. Rajojen sulkeutuminen ja kokoontumisrajoitukset ovat kuitenkin johtaneet siihen, että paikalliset Venäjän politiikan kannattajat ovat lisänneet toimintaansa sosiaalisessa mediassa.

"Venäjän vakoilu Virossa on jatkuva ja pysyvä uhka", Sinisalu sanoo.

Koronaviruksen aiheuttama kriisi on kuitenkin rajoittanut tuntuvasti ulkomaisten vakoilijoiden toimintaa maassa, jolloin panostusta on lisätty vakoiluun kyberavaruudessa.

Kapon vuosikatsauksessa puhutaan myös Kiinan tiedustelutoiminnasta Virossa. Sinisalun mukaan Kiinan toimet ovat jo jonkin aikaa herättäneet huolta vastavakoilussa. Vaara ei enää ole teoreettinen, ja tästä on esimerkkinä tuore oikeustapaus.

Sinisalu viittaa maaliskuussa virolaiselle tutkijalle annettuun kolmen vuoden vankeusrangaistukseen Kiinalle vakoilemisesta.

Lue lisää

Lehmiä sadoittain

METSÄSTÄ LYHYESTI

Suomen, Viron ja Venäjän tutkijat etsivät keinoja suojeluun

Uutistausta Lenin Kotkassa