Kotimaa

Tuomiokirkon kellot häiritsivät turkulaisten yöunia – ne otettiin väliaikaisesti pois käytöstä kellonsoittomoottorin vian vuoksi

Tiistaiaamuna kirkonkellot soivat yhtäjaksoisesti yli tunnin.
Kuvakaappaus Twitteristä
Turun tuomiokirkon kellot soivat ylimääräisiä lyöntejä teknisen vian vuoksi.

Turun tuomiokirkon kellot ovat väliaikaisesti pois käytöstä. Kellonsoittomoottoriin oli tullut maanantaina vika ja kellot soivat ylimääräisiä lyöntejä. Turun tuomiokirkkoseurakunta tiedotti aiheesta muun muassa Facebook-sivuillaan.

Tiistaiaamuna kirkonkellot olivat soineet yhtäjaksoisesti yli tunnin, mikä häiritsi myös turkulaisten yöunia. Korjaaja on tulossa paikalle tänään.

Tuomiokirkon kellot soittavat tasalyönnit, joista saadaan ensin neljä lyöntiä ja niiden jälkeen aikalyönti. Tasalyöntien lisäksi kuullaan varttilyönnit niin, että vartin yli kello soi kerran, puolelta kaksi kertaa ja varttia vaille kuuluu kolme lyöntiä.

Tornissa on kuusi jumalanpalveluskelloa ja kaksi aikakelloa. Yhteensä kellot painavat 18 000 kiloa ja ne on pitänyt vinssata torniin ulkopuolelta.

Kellot ovat Turun palon jälkeiseltä ajalta. Vuonna 1827 Turussa koettiin liki koko silloisen kaupungin tuhonnut tulipalo, jolloin myös Tuomiokirkon torni paloi ja sen kellot sulivat. Kellot ovat tornissa 82 metrin korkeudessa.

Lue lisää

Yle uutiset: Kaksi sairaalaan Turun toisesta öisestä joukkotappelusta – Porissa hengenvaarallisia vammoja puukotuksesta

Turku poistaa uuden sateenkaarisuojatien Poliisihallituksen lähettämän sähköpostin takia – "Kun näin selkeä kannanotto tulee, emme lähde vääntämään"

Kirja-arvio: Ann-Christin Antellin esikoisromaani Puuvillatehtaan varjossa on kutkuttava kirjasarjan avaus 1800-luvun Turusta

Jylhä tuomiokirkko muistuttaa suhteestamme maailmaan ja Jumalaan