Kotimaa

STT:n tietojen mukaan kehysriihineuvotteluja jatketaan koko hallituksen voimin vasta huomenna

Pääministeri Marin teki eilen illalla kompromissiesityksen talous- ja työllisyystoimista hallituspuolueiden johtajille.
On epäselvää, valmistuuko kaksipäiväiseksi tarkoitettu kehysriihi alkuperäisessä aikataulussa tänään. LEHTIKUVA/HANDOUT

Kehysriihineuvottelut venyvät vähintään huomiselle. STT:n tietojen mukaan neuvotteluja jatketaan koko hallituskokoonpanolla vasta huomenna. Tänään neuvotteluja käydään ainoastaan pienissä ryhmissä illalla.

Ryhmät pohtivat pienempiä kokonaisuuksia, kuten verotusta ja turvetta.

Politiikan päivittäisrutiinit lähettivät hallituksen kehysriihineuvottelut tauolle alkuiltapäivästä ilman, että osapuolet ovat kertoneet julkisuuteen tuloksista.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sanoi aiemmin neuvottelupaikalta Säätytalolta poistuessaan arvioivansa, että neuvotteluissa edetään "vihdoin oikein hyvin" ja edistystä tapahtuu.

"Päätöksenteon aika on myöhemmin. Pääasia on, että nyt neuvotellaan", Saramo sanoi toimittajille.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi, että neuvotteluissa on nyt aitoa keskustelua.

Henriksson piti pääministeri Sanna Marinin (sd.) kompromissiesitykseen sisältyvää ehdotusta ansiosidonnaisen työttömyysturvan sitomisesta tuloihin askeleena oikeaan suuntaan, mutta muistutti RKP:n olevan valmis järjestelmän isompaankin remonttiin.

Vasemmistoliitto on puolestaan tiukasti vastustanut ansiosidonnaisuuden leikkauksia. Jussi Saramo viittasi Stora Enson eiliseen päätökseen sulkea Veitsiluodon sellu- ja paperitehdas Kemissä.

"Käytin aiemmin esimerkkinä Kemin tilannetta. Selvää on, että kun siellä on vaikeasti työllistyviä ihmisiä, niin heidän tilanteensa heikentäminen ei auta työllisyydessä", hän sanoi.

Valtioneuvoston kanslia kertoi riihen keskeytyvän alkuiltapäivällä kello yhdeltä. Syynä ovat politiikkaan viikkorytmiin kuuluvat valtioneuvoston yleisistunto ja eduskunnan täysistunnossa odottava suullinen kyselytunti.

Neuvottelujen odotetaan jatkuvan Säätytalossa kuudelta. On epäselvää, valmistuuko kaksipäiväiseksi tarkoitettu kehysriihi alkuperäisessä aikataulussa tänään. Useat ministerit ovat kertoneet varoiksi varanneensa neuvotteluihin aikaa myös loppuviikosta.

Marin teki eilen illalla kompromissiesityksen talous- ja työllisyystoimista hallituspuolueiden johtajille. Keskusta kertoi hallituskumppaneille tuoreeltaan, ettei hyväksy esitystä. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan keskustan huoli liittyy siihen, että valtion menot ja tulot tasapainottuvat. Saarikko toisti kantansa eduskuntaan lähtiessään.

"Talouspolitiikan uskottavuus liittyy siihen, että velkaantuminen ei ole holtitonta, se saadaan kuriin, tulot ja menot tasapainoon, ja työllisyys on siinä ytimessä", hän sanoi.

Hän kertoi, että puolue käsittelee neuvottelutilannetta eduskuntaryhmän kesken.

"Mikään ei ole vielä ratkennut, mutta nyt neuvotellaan, niin kuin kuuluukin."

Lue lisää

Pääministeri Marin Twitterissä: Verot ateriaedusta on maksettava, vaikka etuus palautetaankin

Pääministeri Marin on tärkeällä asialla

Haasteet eivät lopu elpymispakettiin

Hyviä uutisia: Suomi kirinyt päästövähennyksissä yli odotusten ja luonnonsuojelun rahoitus on turvattu