Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Ravintoloiden rajoitukset lievenevät osassa maata – tanssikielto jatkuu

Aukiolo- ja anniskeluajat lievenevät Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä ja Pohjanmaan maakunnassa.
Heikki Saukkomaa
Ravitsemisliikkeiden rajoituksiin tulee tänään voimaan muutoksia osassa maata valtioneuvoston muutettua rajoitteista annettua asetusta.

Ravitsemisliikkeiden rajoituksiin tulee tänään voimaan muutoksia osassa maata valtioneuvoston muutettua rajoitteista annettua asetusta. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi asiasta torstaina tiedotteessa.

Lievennyksiä on tiedossa muun muassa Keski-Suomen maakunnassa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä, joissa rajoitukset lievenevät perustason rajoituksiin. Perustason alueilla on ollut kevyemmät rajoitukset kuin pahiten epidemiasta kärsivillä alueilla.

Aiemmin kaksitasoisiin rajoituksiin lisätään nyt myös kolmas rajoitustaso. Uuden välitason myötä ravitsemisliikkeiden anniskelu- ja aukioloaikoja voidaan vapauttaa jokseenkin Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pohjanmaan maakunnissa.

Muilla alueilla rajoitukset säilyvät ennallaan.

Tästä päivästä lähtien uudelle välitasolle lukeutuvissa Satakunnassa, Kanta-Hämeessä ja Pohjanmaalla ravintolat saavat pitää oviaan auki hieman aiempaa pidempään. Anniskeluravintoloiden tulee jatkossa sulkea ovensa kello 19 ja muiden ravintoloiden kello 20. Anniskelu päättyy tuntia aiemmin.

Asiakaspaikkojen osalta välitason rajoitukset vastaavat pahimpia epidemia-alueita. Anniskeluravintoloissa saa olla sisätiloissa käytössä kolmasosa asiakaspaikoista, kun taas muissa ravintoloissa paikoista voidaan täyttää puolet.

Pahimmilla koronaepidemia-alueilla anniskelu- ja aukioloajat ovat sen sijaan hieman välitasoa tiukempia, eikä niihin ole tällä erää tiedossa muutoksia. Anniskeluravintolat saavat olla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään. Alkoholin tarjoilun täytyy loppua ravintoloissa kello 17.

Tiukimmat aukiolo- ja anniskelurajoitukset ovat tässä vaiheessa voimassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä.

Perustason rajoitusten alueilla ravintolat voivat olla avoinna kello 23:een, ja anniskelu päättyy tuntia aikaisemmin. Anniskeluravintoloissa asiakaspaikoista saa täyttää puolet ja muissa ravintoloissa kolme neljäsosaa.

Niin kutsuttu tanssi- ja laulukielto on edelleen voimassa koko maassa. Tämä tarkoittaa, että kaikki ravintola-asiakkaat on ohjattava istumaan paikalleen.

Ulkoterassien osalta rajoitukset ovat kaikilla tasoilla sisätiloja lievemmät. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja tanssikielto eivät koske ulkoterasseja. Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää kuitenkin olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava.

Valtioneuvosto arvioi rajoituskokonaisuutta viimeksi eilen. Rajoitusten lieventämisen edellytyksenä on epidemiatilanteen parantuminen. Rajoituksia arvioidaan viikoittain.

Ravintoloiden sisätilat suljettiin suuressa osassa maata 9. maaliskuuta, minkä jälkeen vain noutotuotteiden tilaaminen oli mahdollista. Sulku kesti kuusi viikkoa. Ravintolat saivat avata koko maassa ovensa jälleen maanantaina.

Lue lisää

Keskustan ryhmänvetäjä Kurvinen ajaa koronarajoitusten alueellista porrastamista – "Esimerkiksi ravintolat voisivat olla vapaammin auki alueilla, joilla tartuntoja ei juuri ole"

Linjauksia ravintoloiden aukioloaikojen lisäkiristyksistä odotetaan maanantaihin mennessä – ravintoloiden sulkeminen kokonaan kevään tapaan voitaisiin ehkä välttää

MTK:n Marttila: Maatalousyrittäjät eivät halua laittaa lapsiaan toukokuussa kouluun, jotta tiloilla ei sairastuta vuoden kiireisimpänä aikana

Ravintoloiden aukioloaikoja ollaan rajoittamassa – hallitus pohtii toimia koronan leviämisen hillitsemiseksi