Kotimaa

THL: Suomessa on löytynyt Intian koronavirusmuunnosta kolmesta näytteestä – näytteet otettu jo maaliskuussa

Löydöksistä on saatu tietoa vasta nyt, sillä näytteiden sekvensointiprosessissa menee usein viikkoja.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Otto Helve koronavirustilanteen tilannekatsauksessa tänään. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Intian koronavirusmuunnosta on löytynyt Suomessa kolmesta maaliskuussa otetusta näytteestä. Asiasta kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön tilannekatsauksessa torstaina. Tarkempia tietoja näistä tapauksista ei Helveen mukaan vielä ole.

Hänen mukaansa on mahdollista, että muunnoksen tartuttavuus on jonkin verran aiempaa korkeampi.

"Näyttöä siitä, että se pystyisi merkittävästi kiertämään rokotteen antamaa suojaa, ei ole."

Löydöksistä on saatu tietoa vasta nyt, sillä näytteiden sekvensointiprosessissa menee usein viikkoja, Helve sanoi. Noin joka viides Suomessa otettu koronanäyte sekvensoidaan muunnosten varalta.

Helve kertoi myös, että Suomessa on raportoitu 208 uutta koronavirustartuntaa. Uusien koronatartuntojen määrä on ollut jo viikkoja selvässä laskussa. Ilmaantuvuus laskee kaikissa ikäryhmissä.

Tartuntoja todetaan kuitenkin edelleen paljon, Helve huomautti.

Koronaviruksen aiheuttaman sairaalakuormituksen vähenemisen tahti on hidastunut, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Tehohoitopotilaiden määrä on ollut jo pidempään 30–35:n välillä.

Koronatartunnalle altistuneiden määrä on viime viikkoina laskenut, mutta on nyt jäänyt pariksi viikoksi noin 6  500:aan viikossa.

Tehtyjen koronatestien määrä on pysynyt Suomessa edelleen korkeana, mutta positiivisten testien osuus jatkaa laskemistaan

"Meillä on todennäköisesti hyvin luotettava kuva tartuntojen kokonaismäärästä ja kehityksestä Suomessa", Voipio-Pulkki sanoi.

Viime viikolla positiivisten näytteiden osuus testatuista oli noin 1,4 prosenttia. Luku on puolittunut maaliskuun puoliväliin verrattuna.

Lue lisää

Suomessa raportoitu 68 uutta koronatartuntaa

Katso kuntasi koronatartunnat ja rokotetut – tehohoitopotilaiden ja tartuntojen määrä on laskussa

THL: Suomessa todettaneen 98 uutta tartuntaa, rokotteiden kohdeväestöstä rokotettu nyt puolet

Kanta-Hämeessä pohditaan koko sairaalan kattavia toimenpiteitä virusmuunnoksen hillitsemiseksi – "Olemme pyytäneet asiantuntija-apua THL:stä"