Kotimaa

Kansanedustaja Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – katsotaan halventaneen homoseksuaaleja kirjoituksissaan

Räsänen ei katso syyllistyneensä minkään ihmisryhmän uhkaamiseen, panetteluun tai solvaamiseen.
Räsänen on muun muassa väittänyt kirjoituksessaan, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) vastaan on nostettu syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tiedottaa Syyttäjälaitos. Syytteet koskevat Räsäsen kirjoituksia, joissa hänen epäillään halventaneen homoseksuaaleja.

Kirjoituksessaan "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen" Räsänen väitti muun muassa, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Kirjoitus julkaistiin Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan verkkosivuilla.

Räsäsen kirjoituksen julkaissutta Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Luther-säätiö on omien sanojensa mukaan hengellinen uudistusliike, joka palvelee ja tukee lähetyshiippakunnan seurakuntia ja työntekijöitä.

Lisäksi Räsänen julkaisi omilla Twitter-, Instagram- ja Facebook-tileillään mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Räsänen on myös vieraillessaan Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa esittänyt syyttäjän mukaan homoseksuaaleja halventavia lausumia. Räsänen oli ohjelmassa sanonut, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Syyttäjä lopetti esitutkinnan yhden rikosepäilyn osalta. Räsänen oli MTV:n julkaisemassa Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa väittänyt, että homoseksuaalisuus on seksuaalinen vinoutuma. Syyttäjän mukaan lausuma halventaa homoseksuaaleja, mutta vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun, teko olisi kuitenkin kokonaisuutena arvioiden vähäinen.

Räsänen toteaa torstaina julkaisemassaan tiedotteessa, että lausunnoissa on kysymys Raamatun opetuksista avioliitosta ja sukupuolisuudesta.

"Päätös oli yllättävä, jopa järkyttävä. En katso syyllistyneeni minkään ihmisryhmän uhkaamiseen, panetteluun tai solvaamiseen", hän sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

Poliisille 30 miljoonaa lisärahaa

Maaseutukärsii poliisin säästöistä

Turvapato pysäytti veden valumisen luontoon Talvivaarassa

päivän punkti Virka-nimitys