Kotimaa

Kansalaiset huolissaan kasvomaskien turvallisuudesta – Tukes: Ei haitallisia määriä vaarallisia aineita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti keväällä 2021 kuluttajille myytävien kansanmaskien eli kangasmaskien ja kertakäyttöisten kuitumaskien kemikaaleja. Testatuista kansanmaskeista ei löytynyt terveydelle haitallisia määriä vaarallisia aineita.
Carolina Husu
Tukes ei löytänyt tutkimuksessaan kasvomaskeista terveydelle haitallisia määriä vaarallisia aineita. Hengitysliitto muistuttaa, että kasvomaski suojaa myös siitepölyltä.

Tukes testautti yhteensä 21 erilaista kansanmaskia keväällä 2021. Testiin valitut maskit olivat myynnissä kaupoissa ja verkkokaupoissa tai muuten kuluttajien saatavilla. Maskit olivat sekä ulkomaisilta että kotimaisilta valmistajilta. Tiedote kertoo, että maskien kemikaaleja päätettiin testata, koska Tukes sai kuluttajilta useita ilmoituksia kansanmaskeista.

"Tukes ei tarkasta tuotteita ennakkoon, mutta testaamme ja valvomme kuluttajien saatavilla olevia tuotteita riskiperusteisesti pistokokein. Kuluttajilta on tullut Tukesiin yhteydenottoja kansanmaskien epämiellyttävistä tai voimakkaista hajuista ja halusimme selvittää niiden kemikaaleja tarkemmin", kertoo ylitarkastaja Elina Vaahtovuo tiedotteessa.

Tukes valvoo markkinoilla olevia kansanmaskeja ja kuluttajakäyttöön tarkoitettuja henkilönsuojaimia. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä, joiden pitää huomioida myös maskien mahdolliset kemikaalit.

Työterveyslaitos testasi maskit Tukesin toimeksiannosta. Testissä selvitettiin, millaisia haihtuvia aineita maskeista vapautuu ilmaan. Tarkasteltavana oli satoja erilaisia haihtuvia orgaanisia aineita. Tämän lisäksi mitattiin formaldehydin pitoisuutta maskissa.

Lähes kaikista tuotteista, kuten tekstiileistä ja pesuaineista, voi haihtua vaihtelevia määriä aineita ilmaan. Osa haihtuvista aineista voi olla esimerkiksi hengitysteitä ärsyttäviä, tiedotteessa todetaan. Tekstiilit voivat sisältää formaldehydiä, joka on peräisin tekstiilien viimeistelyssä käytetyistä kemikaaleista. Formaldehydi voi toistuvassa tai pitkäaikaisessa ihokosketuksessa aiheuttaa allergista kosketusihottumaa.

Testi osoitti, että haihtuvien aineiden kokonaispitoisuuksien vaihtelu eri maskien välillä oli suurta. Toisten maskien korkeampi kokonaispitoisuus voi selittää voimakkaampaa hajua. Tuotteen haju tai hajuttomuus ei kuitenkaan suoraan kerro sen vaikutuksista terveydelle, Tukes huomauttaa tiedotteessa. Terveysvaikutukset riippuvat yksittäisten aineiden vaaraominaisuuksista ja altistumisen määrästä, eli haitallisten aineiden pitoisuuksista hengitysilmassa.

"Ihmiset ovat olleet huolissaan joidenkin maskien voimakkaasta hajusta, koska maskia pidetään kasvoilla pitkiäkin aikoja. Kuitenkaan pelkästä tuotteen hajusta ei voi päätellä, että siitä aiheutuisi terveyshaittaa. Testattujen maskien aineista aiheutuvat haitalliset terveysvaikutukset ovat hyvin epätodennäköisiä", sanoo ylitarkastaja Petteri Talasniemi.

Osa testissä havaituista aineista saattaa korkeina pitoisuuksina aiheuttaa ohimeneviä ihon, silmien ja hengitysteiden ärsytysoireita. Aineiden pitoisuudet olivat kuitenkin hyvin pieniä ja ne alittivat ilmalle asetetut enimmäispitoisuusrajat. Pitoisuusrajat on asetettu väestön terveyden turvaamiseksi. Formaldehydia havaittiin pieniä pitoisuuksia erityisesti pesemättömissä kangasmaskeissa. Vaikka pitoisuudet olivat pieniä, tämä puoltaa kangasmaskeihin liitettyä suositusta, että ne kannattaa pestä ennen ensimmäistä käyttöä.

Henkilöt, jotka ovat herkempiä ärsyttäville ja herkistäville aineille, saattavat saada oireita hyvinkin pienistä pitoisuuksista. Tukes ohjeistaa tiedotteessa, että jos saat oireita jostain tietystä maskista, lopeta tuotteen käyttö ja kokeile jotain toista maskia. Maskeista mahdollisesti vapautuvia aineita voit vähentää tuulettamalla tai pesemällä maskin ennen käyttöä.

"Jos maski haisee voimakkaasti, sitä voi tuulettaa ennen käyttöönottoa puhtaassa ja kuivassa tilassa. Kankaiset maskit kannattaa aina pestä ennen käyttöä", neuvoo Vaahtovuo.

Kuluttajalla on oikeus saada tietoa kansanmaskien mahdollisesti sisältämistä ns. erityistä huolta aiheuttavista aineista ja biosidikäsittelyistä tuotteen valmistajalta, maahantuojalta tai myyjältä. Biosidikäsittelyä voidaan käyttää maskeissa esimerkiksi virusten ja bakteerien tuhoamiseen.

Hengitysliitto muistuttaa omassa tiedotteessaan, että kasvomaski suojaa myös siitepölyltä. Merkittävimpiä allergiakasveja ovat leppä, koivu, erilaiset heinät, pujo, maruna ja marunatuoksukki. Hengitysliiton mukaan ilman korkeat siitepölypitoisuudet ovat yhteydessä COVID 19 eli koronataudin tartuntatiheyteen. Korkea siitepölypitoisuus, osittain yhdessä ulkoilman kosteuden ja lämpötilan kanssa, heikentää immuunijärjestelmän puolustusreaktiota kausiluonteisia viruksia vastaan. Tiedotteessa huomautetaan kuitenkin, että ilmiöllä ei ole yhteyttä siitepölyallergiaan.

Lue lisää

Tulli on ottanut alkukesän aikana haltuun 4000 torjunta-ainetyynyä — Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä valmisteita

Tulli: Suomeen on saapunut vain turvallisia kansanmaskeja

Miksi moni Suomessa tunsi maskisuosituksen loukkauksena?

Veneenpohjan myrkkymaalien käyttöä rajoitetaan – suojaamiseen on tarjolla turvallisempia vaihtoehtoja