Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Verenluovutuksen esteisiin lievennyksiä – entistä useampi voi nyt luovuttaa verta

Esimerkiksi kaikki sairastetut syövät eivät enää aiheuta verenluovutusestettä, jos luovuttaja on toipunut.
Veripalvelu muuttaa verenluovutuksen valintakriteereitään. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Veripalvelu muuttaa verenluovutuksen valintakriteereitään. Allergisten reaktioiden, syöpien ja seksiriskikäyttäytymisen aiheuttamia luovutusesteitä lievennetään tästä päivästä alkaen.

Vakava allerginen reaktio tai anafylaksia aiheuttaa jatkossa kahden viikon luovutusesteen hoidon päättymisestä. Aiemmin anafylaksia on aiheuttanut pysyvän luovutusesteen.

Kaikki sairastetut syövät eivät enää aiheuta verenluovutusestettä. Verta voi luovuttaa, jos on toipunut ja seuranta on päättynyt paikallisesta syövästä, joka ei ole ollut levinnyt toteamisvaiheessa ja jonka hoito on toteutettu paikallisesti leikkaamalla, paikallisella sädehoidolla tai esimerkiksi lääkehuuhtelulla. Tällaisia syöpiä ovat esimerkiksi monet eturauhassyövät, suoliston syövät, ihon syövät ja paikallinen kohdunkaulan syöpä, Veripalvelu kertoo tiedotteessaan.

Miesten välisestä seksistä ja seksin ostamisesta tai myymisestä seuraava verenluovutuseste lyhenee neljään kuukauteen, kun aiemmin este on ollut vuoden pituinen. Muutos perustuu lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean uudistuneeseen määräykseen veripalvelutoiminnasta.

"Muutos ei riskiarviointimme mukaan vaikuta verivalmisteiden turvallisuuteen. Siksi varoaikaa voidaan turvallisesti lyhentää. Pidämme Veripalvelussa muutosta yhtenä askeleena kohti tilannetta, jossa seksiriskikäyttäytymiseen liittyvät varoajat asettuvat näyttöön perustuen mahdollisimman oikealle tasolle", sanoo Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén tiedotteessa.

Luovutettua verta saa Suomessa vuosittain noin 40 000 potilasta. Verta tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaille, onnettomuuksien uhreille ja keskosvauvoille.

Lue lisää

Ojennetun käden lahjoituksia tarvitaan joka päivä – "Autetaan taas yhdessä" on Veripalvelun tänään julkaistu vetoomus

Hätäverelle on jatkuva tarve, vaikka leikkaukset siirtyvät – SPR:n Veripalvelu vetoaa terveisiin luovuttajiin, erityisesti tarvitaan O-ryhmän verta

Verivalmisteita tarvitaan lähes normaali määrä viruksesta huolimatta

SPR kaipaa verenluovuttajia – juhannusviikko kasvattaa tarvetta