Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Suomalaiset luottavat julkisiin instituutioihin – alueelliset erot suuria, epäluuloa erityisesti maaseudulla

Alueellisessa vertailussa luottamus julkisiin instituutioihin on korkeinta Helsingin ja Uudenmaan alueella ja heikointa Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Lehtikuva / Laura Ukkonen
Kyselyn mukaan 53 prosenttia suomalaisista luottaa eduskuntaan.

Suomalaisten luottamus julkisiin instituutioihin ja hallintoon on kansanvälisesti vertaillen korkealla tasolla, mutta luottamuksessa on merkittäviä alueellisia ja sosiaalisia eroja, käy ilmi teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n arvioinnista.

Kyselyn mukaan 66 prosenttia suomalaisista luottaa valtionhallintoon, 61 prosenttia hallitukseen, 53 prosenttia eduskuntaan ja 52 prosenttia kuntahallintoon. Luottamus julkisiin instituutioihin ja hallintoon on keskimääräistä heikompaa maaseudulla, matalammin koulutetuilla ja alemman tulotason kotitalouksissa.

Alueellisessa vertailussa luottamus julkisiin instituutioihin on korkeinta Helsingin ja Uudenmaan alueella ja heikointa Itä- ja Pohjois-Suomessa.

OECD:n mukaan julkisiin instituutioihin muita heikommin luottavien väestöryhmien mahdollista syrjäytymistä olisi torjuttava Suomessa edistämällä laajempaa sosiaalista vuoropuhelua.

"Jos luottamuksen eriytymiskehitys syvenee, se saattaa heikentää yhteenkuuluvuutta ja Suomen kykyä selviytyä väestön ikääntymisestä, ilmastonmuutoksesta, digitalisaatiosta ja työn muutoksista johtuvista haasteista", valtiovarainministeriö kirjoittaa OECD:n arviointia koskevassa tiedotteessaan.

Lue lisää

Koronan vuoksi tehdyt neuvolasupistukset voivat näkyä kohonneina kustannuksina ja inhimillisenä kärsimyksenä

OP ennustaa Suomen talouden olevan kasvuryöpsähdyksen kynnyksellä – tänä vuonna 3,3 ja ensi vuonna 3 prosenttia

Sää jatkuu lämpimänä ja aurinkoisena maan etelä- ja keskiosassa – helleraja voi jälleen rikkoutua

Saamelaiskäräjät tyytyväinen esitykseen itsehallinnon edistämisestä