Kotimaa

Tänään vietetään vuosittaista Eurooppa-päivää – vuoden eurooppalainen ja vuoden nuori eurooppalainen tunnustukset myönnetty

Vuosittain Eurooppa-päivänä 9.5. myönnettävä Vuoden eurooppalainen -tunnustus annetaan henkilölle, joka luo keskustelua ja lisää tietoisuutta Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyvissä poliittisissa, yhteiskunnallisissa ja inhimillisissä kysymyksissä, kerrotaan Eurooppalainen Suomi ry:n tiedotteessa. Tunnustus myönnettiin dosentti Timo Miettiselle.
Heli Sorjonen
Vuoden eurooppalainen -tunnustus myönnettiin dosentti Timo Miettiselle.

Tunnustuksen saaja edistää toiminnallaan eurooppalaisten arvojen, kansainvälisen yhteistyön ja demokratian toteutumista Suomessa, Euroopassa ja maailmalla.

Eurooppalaisen Suomen hallitus on valinnut Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja, dosentti Timo Miettisen Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen saajaksi.

”Timo Miettinen on Suomen näkyvimpiä EU- ja Eurooppa-asioiden kommentaattoreita, yhteiskunnallisia keskustelijoita ja monimutkaisten kokonaisuuksien kansankielistäjiä. Tutkijana Miettinen on kyennyt popularisoimaan tutkittua tietoa ja vahvistamaan sen asemaa kansalaiskeskustelussa ja poliittisessa päätöksenteossa", perustelee Eurooppalaisen Suomen puheenjohtaja Ville Kaunisto (kok) valintaa.

Eurooppalainen Suomi katsoo, että Timo Miettisen tutkimustyö ja hänen monella tasolla käymänsä yhteiskunnallinen vuoropuhelu vahvistavat kansalaisten ymmärrystä Euroopan ja Euroopan unionin kehityssuunnista ja niiden vaikutuksista Suomeen.

"Myöntämällä Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen dosentti Timo Miettiselle, haluamme alleviivata tutkimustyön merkitystä ja faktoihin perustuvan poliittisen ja yhteiskunnallisen keskustelun arvoa erityisesti kriisiaikoina", Kaunisto jatkaa tiedotteessa.

Timo Miettinen on eurooppalaiseen filosofiaan, aatehistoriaan ja politiikkaan erikoistunut yliopistotutkija Helsingin yliopistosta. Hän on väitellyt vuonna 2013 ja toimii tällä hetkellä Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen johtajana sekä tiiminvetäjänä Suomen Akatemian rahoittamassa Eurostorie-huippuyksikössä, tiedote kertoo.

Tutkimustyössään hän on keskittynyt muun muassa saksalaiseen poliittiseen ja taloudelliseen ajatteluun, historianfilosofiaan sekä filosofisiin Eurooppa-käsityksiin. Miettisen tietokirja ”Eurooppa: poliittisen yhteisön historia” ilmestyy Teos-kustantamon julkaisemana syksyllä 2021.

”Euroopan tutkiminen ja ymmärtäminen liittyy omassa ajattelussani ennen kaikkea vastuuseen omasta historiastamme ja nykytilanteesta. Ajattelumme on täysin kiinni eurooppalaisessa perinteessä ja sen erityislaadussa. Samoin poliittinen järjestelmämme on olennaisesti historiallisten valintojen tulosta. Näitä näkökulmia olen pyrkinyt tuomaan myös kotimaiseen keskusteluun", Miettinen kertoo tiedotteessa.

"Minulle Eurooppa-projektin oikeutus liittyy ennen kaikkea siihen, miten hyvin se pystyy edistämään rauhaa ja vakautta sekä ratkaisemaan ihmiskunnan suuria kysymyksiä, joista useimmat eivät rajaudu kansallisvaltioiden sisälle. Toivoisin, että myös suomalaisessa keskustelussa katse kääntyisi aiempaa enemmän Euroopan unionin globaaliin rooliin”, peräänkuuluttaa Miettinen peräänkuuluttaa.

Eurooppanuorten hallitus on valinnut romaniaktivisti Leif Hagertin Vuoden nuori eurooppalainen -tunnustuksen saajaksi, tiedotteessa kerrotaan.

Eurooppanuoret palkitsee vuosittain Eurooppa-päivänä 9.5. vuoden nuorena eurooppalaisena henkilön, joka edistää rohkeasti eurooppalaisia arvoja ja joka ottaa aktiivisesti ja rakentavasti osaa eurooppalaiseen kansalaiskeskusteluun.

”Rakenteellisen syrjinnän vastustaminen kuuluu eurooppalaisten arvojen ytimeen. Vähemmistöjen ja erityisesti romanien oikeudet koskettavat ja puhuttavat paitsi Suomessa, myös laajemmin Euroopassa. Iloitsemme Leifin rohkeasta ja rakentavasta tavasta tehdä aktivismia, ja tahdomme tällä tunnustuksella kiittää häntä erinomaisesta ja tärkeästä työstä”, kommentoi Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala tiedotteessa.

Leif Hagert on 32-vuotias helsinkiläinen freelancer, aktivisti ja kolumnisti. Leif harrastaa kaupunkikulttuuria ja syvällisiä keskusteluja ystäviensä kanssa.

”Olen erittäin otettu tästä huomionosoituksesta, se lämmittää mieltä ja kannustaa jatkamaan. Tämä tunnustus kertoo, että romaniasiat alkavat viimeinkin saamaan kipeästi tarvitsemaansa huomiota. Jaan tämän tunnustuksen edellisten sukupolvien ja vielä elossa olevien vanhojen romanien kanssa, jotka eivät ole saaneet tunnustusta omasta työstään ja selviämisestä haastavissa olosuhteissa", Hagert kommentoi.

"Rohkaiskoon tämä tunnustus kaikkia yhdessä nousemaan rakenteellista rasismia ja romanivastaisuutta vastaan, tehdään yhdessä Euroopasta parempi", Hagert jatkaa.

Vuoden nuori eurooppalainen -tunnustus meni tänä vuonna romaniaktivisti Leif Hagertille.
Lue lisää

Valitut Palat valitsi Vuoden eurooppalaiseksi suomalaisen ilmastoasiantuntijan

Tänään vietetään Eurooppa-päivää – voit vaikkapa vierailla Euroopan parlamentissa virtuaalisesti

Maine tiukan talouskurin miehenä pudotti Olli Rehnin IMF-kisasta, arvioi tutkija – "vahvasti profiloitunut tietyntyyppiseen politiikkaan"

Suosittu EU ei sytytä kansaa