Kotimaa

Pirkanmaa suurin voittaja, Pohjanmaa suurin menettäjä maan sisäisessä muutossa – Lapin muuttotappio pienin 40 vuoteen

Pääkaupunkiseutu jäi maan sisäisessä muutossa menettäjäksi. Myös ulkomailta muutto pääkaupunkiseudulle pieneni viime vuonna.
Sanne Katainen
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta ei saatu vielä sopua aikaan.

Vuonna 2020 maan sisäisestä muuttoliikkeestä eniten muuttovoittoa saivat Pirkanmaa, Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Muuttotappiona muualle Suomeen väestöään menettivät eniten Pohjanmaa, Kymenlaakso ja Satakunta.

Tilastokeskuksen mukaan Kainuun ja Lapin maakuntien muuttotappiot muualle Suomeen olivat vuonna 2020 pienimmät yli 40 vuoteen. Lappi menetti väestöään muuttotappiona muualle Suomeen 239 henkilöä. Viimeksi Lapin muuttotappio muualle Suomeen on ollut tätä pienempi vuonna 1976.

Pääkaupunkiseutu painui maan sisäisessä muuttoliikkeessä tappiolle ja Espoon muuttotappio oli jopa historiallisen suuri. Sen sijaan pääkaupunkiseudun kuntien yhteenlaskettu kokonaisnettomuutto oli 6 752, kun vielä edellisvuonna alue sai muuttovoittoa 13 867 henkilöä. Kokonaisnettomuutto sisältää muuttovoiton muualta Suomesta ja ulkomailta.

Vieraskielisten osalta pääkaupunkiseutu sai kokonaisnettomuutosta voittoa 8 297 henkilöä ja kotimaisia kieliä puhuvien osalta 1 545 henkilöä tappiota. Maan sisäisessä muuttoliikkeessä pääkaupunkiseutu menetti 240 henkilöä. Pääkaupunkiseudun maansisäinen muuttotappio johtui yksinomaan kotimaisia kieliä puhuvista. Kotimaankielisten nettomaassamuutto pääkaupunkiseudulle oli 2 129 muuttoa tappiollinen, kun vieraskielisissä vastaava luku oli 1 889 voitollinen.

Viime vuonna koko maan osalta muuttovoitto ulkomailta Suomeen nousi 17 814 henkeen edellisvuoden 15 495 henkilöstä. Syynä muuttovoiton nousuun oli erityisesti maastamuuton väheneminen. Kaikkiaan Suomeen muutti ulkomailta lähes 33 000 henkilöä.

Suomen muuttovoitosta suurin osa kertyy Tilastokeskuksen mukaan yhä EU:n ulkopuolelta muuttaneista. Vuonna 2020 Suomi sai 13 730 henkilöä muuttovoittoa EU:n ulkopuolelta. Muuttovoitto EU-maista kasvoi edellisvuoden vajaasta 2 000:sta 4 146 muuttajaan.

Maahanmuuton voitto oli suurin Venäjän kansalaisista, 1 855 muuttajaa, ja toiseksi suurin Irakin kansalaisista, 1 189 muuttajaa. Kolmanneksi suurin maahanmuuton voitto tuli Suomen kansalaisista, etenkin Suomen kansalaisten suuren paluumuuton myötä.

Kuntien välisessä muuttoliikkeessä Helsingin (1 044 henkilöä) ja Espoon (602 henkilöä) muuttotappiot olivat määrällisesti suurimmat. Espoossa muuttotappio oli suurin yli 70 vuoteen ja Helsingissä sitten vuoden 2005. Espoon muuttotappio koostui kotimaisia kieliä puhuvista, kun taas Helsingin muuttotappio aiheutui sen lisäksi myös vieraskielisten muutoista. Seuraavaksi suurimmat muuttotappiot kokivat Mikkeli (436 henkilöä), Kouvola (423 henkilöä) sekä Kotka (356 henkilöä), jotka olivat kolme suurinta muuttotappiokuntaa vuonna 2019.

Suhteellisesti tarkastellen muuttotappio oli tilastokeskuksen mukaan suurinta Punkalaitumen, Siikajoen ja Siikaisten kunnissa.

Lue lisää

Puolet suomalaisista mökkeilee alle 40 kilometrin päässä kotoaan – yhtä mökkiä käyttää keskimäärin neljä henkeä

Suomen kasvihuonekaasupäästöjen määrä väheni yhdeksän prosenttia

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa joka ilmansuunnassa – eniten hinnat nousivat Espoossa, Itä-Suomessakin hintojen lasku on taittunut

Tilastokeskus: Kuluttajien odotukset Suomen talouden kehityksestä vahvistuivat toukokuussa