Kotimaa

Keski-Pohjanmaa koronan leviämisvaiheeseen: 23 uutta tartuntaa todettu maanantaina

Koronavirustilanne Keski-Pohjanmaalla on huonontunut nopeasti. Alueellinen Covid-19-viranomaistyöryhmä totesi sunnuntaina, että Soiten alue on siirtynyt taudin leviämisvaiheeseen.
Sanne Katainen
Koronavirusrokotukset etenevät Soiten alueella hyvin. Soite on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä. Kuvituskuva.

Soiten eli Keski-Pohjanmaan sote-kuntayhtymän alueella on todettu 23 uutta koronavirustartuntaa tänään maanantaina. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu yhteensä 124.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys maanantain lukujen perusteella on 80 prosenttia.

Taudin ilmaantuvuusluku Soiten alueella on nyt 160. Ilmaantuvuusluku kertoo 14 viime vuorokauden tautitapausten määrän sataatuhatta asukasta kohti.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on hoidossa yksi koronavirustartunnan saanut potilas.

Koronavirustesteistä 2,9 prosenttia on positiivisia tuloksia. Viime viikolla näytteitä otettiin Soiten alueella noin 3 500.

Keski-Pohjanmaan alueellinen Covid-19-viranomaistyöryhmä kokoontui sunnuntaina ylimääräiseen kokoukseen arvioimaan koronatilannetta.

Koska keskeiset koronavirusepidemian leviämisvaiheen tunnusluvut täyttyvät, ryhmä totesi Soiten alueen siirtyneen leviämisvaiheeseen.

Viranomaisryhmä suosittelee, että kaikki toisen asteen oppilaitokset Soiten alueella ovat etäopetuksessa tällä viikolla.

Leviämisvaiheessa koronapandemian eteneminen on nopeimmillaan. Tauti leviää niin kiivaasti, että tartuntojen jäljitys vaikeutuu.

Leviämisvaihetta rauhallisemmat tasot ovat kiihtymisvaihe ja perustaso.

Perustasolla tauti ei leviä. Suomi oli perustasolla kesällä 2020, jolloin maan koronatilanne oli hyvin rauhallinen.

Tartuntojen määrän ryöpsähtäminen Keski-Pohjanmaalla kertoo, että koronapandemia on yhä voimissaan.

Aina kohtalokkaaseen vappubrunssiin asti Keski-Pohjanmaan ilmaantuvuusluvut olivat hyvin matalia.

Esimerkiksi viikoilla 15 ja 16 eli 12.–25.4. maakunnassa ei todettu ainoatakaan koronatartuntaa. Keski-Pohjanmaan koronatilanne oli tuolloin Euroopan paras.

Euroopan tautiehkäisy- ja -valvontakeskus EDCD:n julkaiseman koronapäivityksen mukaan Keski-Pohjanmaa oli viikoilla 15 ja 16 Euroopan ainoa alue, jossa ei raportoitu yhtään koronatartuntaa.

Aiheesta lisää:

Vappubrunssilta laaja tartuntaketju: 41 sairastunutta, 300 karanteenissa, Intian muunnosta ainakin yksi tartunta – Keski-Pohjanmaan koronatilanne synkkenee, vielä huhtikuun lopussa alue oli Euroopan paras

Jutun kuva vaihdettu maanantaina 17.5. kello 19.20.

Lue lisää

Selvitys: Valtaosa työikäisistä ei tehnyt keväällä lainkaan etätöitä

Koronalta suojaamaan tarkoitettua ternimaitosumutetta saa nyt myös Viron lautoilta

THL: Suomessa on todettu 29 uutta koronatartuntaa – ensimmäinen koronarokote yli puolella suomalaisista

Yle uutiset: Porvoossa pilaantui liki 2 500 koronarokotetta – satoja aikoja siirtyy aamupäivältä