Kotimaa

107 prosentin kasvu vaunukaupassa tietää viime vuottakin vilkkaampaa karavaanarikesää – "Tupa oli monta kertaa täynnä"

Rajusti kasvanut matkailuajoneuvojen myynti ja rajoitukset ulkomaan matkoille leimaavat karavaanarien sesonkia.
Johannes Tervo
Tomi Järvensivu saapui perheineen Isoonkyröön Hattulasta. Alueisäntävuorossa ollut Reijo Rajakangas lähti näyttämään seurueelle paikkaa leirintäalueelta.

Perjantai-iltapäivänä Kalliojärven Lukkuhakan portilla alkaa tapahtua: matkailuautoja ja -vaunuja rupeaa ilmestymään karavaanarialueen pihaan. Alueisäntävuorossa oleva Reijo Rajakangas ottaa vastaanotossa huostaansa Hattulasta matkailuautolla paikalle saapuneen Tomi Järvensivun perheen.

Alueen "vanha isäntä" Kari Mäkinen näyttää iloiselta, kun väkeä jälleen saapuu talven koronatauon jälkeen. Puolen vuoden tauon aikana vain kausipaikkalaiset pääsivät vapaa-ajan viettoon alueelle.

"Veikkaan, että tästä tulee hyvä kesä. Viime kesä oli jo samanlainen, tupa oli monta kertaa täynnä", Mäkinen sanoo.

Noin viiden hehtaarin alueella on 140 vaunupaikkaa ja muun muassa uudehkot lastenhoito- ja pyykkitilat tanssi- ja viihdekeskuksen kupeessa.

"Hiekkapohjainen uimapaikka on erityisesti lapsiperheiden mieleen täällä vähäjärvisellä lakeudella. Luontopolulla voi piipahtaa laavulle makkaranpaistoon tai näkötorniin, josta näkyy kuuden kirkon tornit."

Kauteen on Mäkisen mukaan valmistauduttu jo viime viikot, kun kaikkien vaunujen kaasulaitteet testattiin kesää varten. Samalla varmistettiin paloturvallisuus riittävine etäisyyksineen. Alle 3 500-kiloiset vaunut pitää lisäksi katsastuttaa kahden vuoden välein.

Yksi merkittävä ero tavanomaisiin kesiin on luvassa: koronan vuoksi ulkomaalaisia kävijöitä ei Isoonkyröön ole nyt kymmenittäin tulossa.

Sen sijaan tiedossa voi olla kaikkien aikojen rynnistys kotimaan kävijöitä ainakin alkukesästä, kun korona vielä rajoittaa rajojen yli tapahtuvaa matkailua.

Huhtikuussa 2021 Suomessa rekisteröitiin Matkailuajoneuvotuojat ry:n mukaan 392 uutta matkailuajoneuvoa, mikä on peräti 86 prosenttia enemmän kuin 2020 vastaavaan aikaan.

Samassa kuussa ensirekisteröintitilastoihin merkittiin 151 uutta matkailuvaunua, missä on edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 107 prosentin kasvu.

Leirintäalueilla oli matkailuajoneuvoja varten viime vuonna yhteensä 14 597 sähköpistettä. Ellei virallista yöpymispaikkaa kesällä löydy täpötäydeltä leirintäalueelta, voi turvautua jokamiehenoikeuteen.

Perussääntö on poliisin mukaan, että leiriytyminen on matkailuautolla kiellettyä muualla kuin leirintäalueella ilman maanomistajan lupaa.

Tilapäinen yöpyminen matkailuautossa on Suomessa sallittua missä vain, jos sitä ei ole erikseen kielletty. Grillien ja lepotuolien pystytystä tämä jokamiehenoikeus ei kata.

Karavaanareiden sekä mökki- ja telttayöpyjien lomailulla on merkittäviä aluetaloudellisia vaikutuksia.

Suomen Leirintäalueyhdistyksen, Caravan ry:n ja Haaga-Helian selvityksen mukaan koko leirintämatkailun liikevaihto oli vuonna 2019 yhteensä 215,7 miljoonaa euroa, yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Rahaa leirintäpaikkakunnalla kuluu majoituksen lisäksi ruoka- ja elintarvikkeisiin, polttoaineisiin sekä ravintoloihin ja kahviloihin.

Seurueet käyttävät rahaa matkan aikana 237 euroa vuorokaudessa. Päiväkohtainen rahankulutus paikkakunnalla on 104 euroa henkilöltä.

Rahaa käytetään paikkakunnalla aikaisempaa enemmän. Esimerkiksi matkaseurueen rahankäyttö matkaa kohden on noin 1 300 euroa, noin sata euroa enemmän kuin vuonna 2017.

Vajaa puolet leirintämatkailijoista liikkuu yhä suositummalla matkailuautolla ja auto-matkailuvaunu yhdistelmällä, 34 prosenttia. Vuonna 2019 suosituimmat majoitusmuodot olivat oma matkailuauto, 48, tai oma matkailuvaunu 35 prosenttia.

Kotimaan matkailun ja yksilöllisen automatkailun suosion kasvu sekä leirintämatkailuharrastuksen myönteinen mielikuva nostivat SF-Caravanin jäsenmäärän uuteen ennätykseen vuonna 2020. SF-Caravan ry:n 79 jäsenyhdistyksen henkilöjäsenten kokonaisjäsenmäärä on nyt 64 591.

Suomen Leirintäalueyhdistyksen 130 jäsenalueella on noin 28 000 karavaani- ja telttapaikkaa.

Lue lisää:

Kuuma karavaanikesä on kerännyt uusiakin harrastajia "älyttömästi": "Ruotsalaisetkin ovat tiedustelleet varmaan kaikilta Suomen leirintäalueilta ostomahdollisuutta"

Johannes Tervo
Vanha Zetor kuljettaa kärryillä tarvittaessa leiriytyjiä SFC Pohjanmaahan kuuluvan Kalliojärven Lukkuhakan väylillä. Ratissa istuu "vanha isäntä" Kari Mäkinen.
Lue lisää

Matkailuautojen hinnat ovat nousseet tuntuvasti

MT lähti kierrokselle kuntaan, joka on vain haamu entisestä suuruudestaan – itsetunto on yhä kohdillaan

Korona-aika on saanut matkailuautojen myynnin ja vuokrauksen kukoistamaan

Isot tötteröt vetävät leirintäalueelle muitakin kuin yöpyjiä