Kotimaa

Miten varaudut eksymiseen metsäretkellä? – Vapaaehtoiset etsijät kertovat vinkkinsä

Tavallista useampi suuntaa tänä kesänä luontoon. Vapaaehtoiset etsijät kertovat, mitä kannattaa pakata mukaan, jos retki venyy suunniteltua pidemmäksi.
Stiina Hovi
Valmistaudu metsäretkeen kertomalla etukäteen jollekin, minne olet menossa ja kauanko aiot maastossa viipyä, opastaa Vapaaehtoinen pelastuspalvelu.

Olitpa marjastaja, polkujuoksija tai luonnossa samoilija, metsässä liikkumiseen kannattaa valmistautua etukäteen.

"Vaikka olisit hyväkuntoinen ja osaat kulkea metsässä, esimerkiksi nilkan nyrjähtäminen voi pidentää retkeä useilla tunneilla", Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen sanoo.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsijät ovat koonneet listan retkeilijän vinkeistä. Niiden avulla selviät luonnossa useita tunteja suunniteltua pidempään, jos retki venyy esimerkiksi haaverin takia.

Kerro jollekin, minne olet menossa ja kauanko aiot maastossa viipyä. Myös aikuisen kannattaa kertoa metsäretkestään jollekin. Ei kuitenkaan sosiaalisessa mediassa.

Lataa maastokarttasovellus ja 112-sovellus älypuhelimeen ja ota puhelin mukaan. Tutustu sovellusten käyttöön ennen retkeä.

Hanki virtapankki, lataa se täyteen ja ota mukaan sopiva johto.

Kevyet eväät auttavat jaksamaan, jos harhaudut tutuilta poluilta.

Pitkähihainen vaate on järkevä lisävaruste myös kesällä. Retken pitkittyessä yöllä voi tulla kylmä.

Lämpöä eristävä avaruuspeitto on kevyt kantaa. Se lämmittää illan kylmyydessä, suojaa sateelta ja toimii istuinalustana.

Muista vesipullo ja päähine. Juomalla ja auringolta suojautumalla ehkäiset kehon ylikuumenemista.

Pakkaa myös hyttysmyrkky, aurinkovoide tai talvella pakkasvoide.

Ota mukaan pilli herättääksesi huomion, jos eksyt vieraaseen maastoon.

Tulentekovälineistä voi olla eksyneelle hyötyä, jos hallitsee tulenteon.

Koronapandemian aikana luonnossa on liikuttu tavallista enemmän ja yhä useampi on myös eksynyt. Viime vuonna kadonneita etsittiin tavallista useammin, varsinkin kesällä marjastusaikaan. Vapaaehtoisen pelastuspalvelu eli Vapepan etsijät hälytettiin apuun 265 kertaa.

Kaikkiaan Vapepa hälytettiin viime vuonna viranomaisten avuksi noin 550 kertaa, mikä on kymmeniä kertoja enemmän kuin edellisvuosina. Apua Vapepalta sai noin 2 500 ihmistä. Vapepan hälytysryhmissä on 11 000 vapaaehtoista auttajaa ympäri Suomea.

Lue lisää

Ville Haapasalo vetäytyi mökille Puumalaan – bisnekset seis, niiden tilalle tulivat halonhakkuu, luontoretket ja ruuanlaitto

Metsään menemisen trendi näkyy myös varustekaupoilla – tärkein varuste on kuitenkin maalaisjärki

Ajan- ja suunnantaju saattavat hämärtyä metsäretkellä – näin teet retkestäsi onnistuneen

Monialainen oppiminen korostui Töysän yläasteen metsäretkellä – asiaa jokamiehenoikeuksista ja metsätyypeistä