Kotimaa

Suomen ja Viron verohallinnot ovat aloittaneet reaaliaikaisen tietojenvaihdon – helpottaa rajat ylittävien verorikkomusten tutkimista

Myös veroviranomaiset hyötyvät ratkaisusta, koska se tehostaa työntekoa.
Verohallinnon mukaan tietoa on vaihdettu aikaisemminkin, mutta manuaalisesti käsiteltävien kyselyiden kautta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomen Verohallinto on aloittanut yhdessä Viron vero- ja tullihallituksen kanssa reaaliaikaisen tietojenvaihdon. Verohallinnon mukaan kyse on ensimmäisestä kerrasta maailmassa, kun tietoja vaihdetaan reaaliaikaisesti kansallisten veroviranomaisten välillä.

Verohallinnon mukaan tietoa on vaihdettu aikaisemminkin, mutta manuaalisesti käsiteltävien kyselyiden kautta.

"Se, että olemme saavuttaneet tämän läpimurron virolaisten kollegojemme kanssa, on tulosta pitkäaikaisesta, erinomaisesta yhteistyöstä", kertoo Verohallinnon strategiajohtaja Arto Pirinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa perusta on yhteisessä luottamuksessa, mikä on tehnyt mahdolliseksi saavuttaa aivan uuden tason tietojenvaihdossa.

Tammikuusta lähtien Suomi on saanut Virosta reaaliaikaista tietoa veroveloista. Tänä vuonna molempien maiden verohallinnot laajentavat tietoturvallisen tietojenvaihdon myös arvonlisäverotietoihin ja palkansaajien tulotietoihin.

Reaaliaikainen tietojenvaihto helpottaa rajat ylittävien verorikkomusten tutkimista ja mahdollistaa yhä tehokkaamman yhteistyön.

Esimerkiksi Suomessa työskentelevän Viron kansalaisen ei tarvitse tulevaisuudessa hakea Viron vero- ja tullihallitukselta todistusta Virossa maksetuista palkoista Suomen Verohallintoa varten. Verohallinnon mukaan myös veroviranomaiset hyötyvät ratkaisusta, koska se tehostaa työntekoa.

"Tällä hetkellä kyselyt Viron ja Suomen välillä muodostavat noin kolmanneksen kaikista kyselyistä molemmista maista. Reaaliaikainen tietojenvaihto tekee molempien verohallintojen työstä merkittävästi helpompaa ja nopeampaa", sanoo apulaisjohtaja Rivo Reitmann Viron vero- ja tullihallituksesta.

Lue lisää

Verottaja ei valita hallinto-oikeuden päätöksestä hyvätuloisten nimien julkisuudesta

Verovelkojen maksujärjestelyt yleistyivät, mutta yritykset suoriutuivat niistä yhtä hyvin kuin ennen koronaa

Kotitalousvähennyksen suosio on noussut ja pimeiden töiden teettäminen vähentynyt – yksityishenkilöt tekevät ja teettävät yhä, mutta siinä on riskinsä

Verottaja varoittaa: Jopa 130 000 toimijan veroasiointi uhkaa katketa vuodenvaihteessa – "Erityisen huolissamme olemme esimerkiksi metsäyhtymistä"