Kotimaa

Varhaisperunaa on nyt hyvin tarjolla – menekki näyttää yllättäen nihkeältä

Varhaisperunasta odotetaan isoa satoa, mutta ostajia ei ole löytynyt halutulla tavalla. Kaupan mukaan markkinat vetävät nyt hyvin.
Pasi Leino
Varhaisperunan nosto alkoi tällä viikolla Juho Aulan tilalla Laitilassa. Varhaisperunan menekki ei tällä viikolla ole paras mahdollinen. ”Jos juhannus olisi tänä viikonloppuna, uskoisin, että kaikki varhaisperuna revittäisiin käsistä”, Aula arvioi.

Varhaisperunan menekki näyttää tällä hetkellä nihkeältä, toteaa laitilalainen maatalousyrittäjä Juho Aula.

”Ihmiset yleensä ostavat kotimaista varhaisperunaa juhannusviikolla. Juhannus on tänä vuonna lähes viikkoa myöhemmin kuin normaalisti, ja varhaisperuna valmistuu hiukan aikaisemmin kuin suurin kysyntä tulee. Tavaraa on suhteessa markkinoihin nähden enemmän tarjolla.”

Viime vuoteen verrattuna satotaso on kohtuullinen. ”Jos juhannus olisi tänä viikonloppuna, uskoisin, että kaikki varhaisperuna revittäisiin käsistä”, Aula arvioi.

Hän uskoo, että juhannuksen lähestyessä markkinat alkavat vetää alkuviikkoa paremmin.

Osa perunasta voi ehtiä liian isoksi, jos noston aloittamista lykätään liian pitkään. Mikäli juhannuskysyntä on normaalia, merkittäviä laatutappioita ei pitäisi tulla, Aula kertoo.

Varhaisperuna on tänä vuonna laadultaan hyvää ja maukasta. Pellot ovat pysyneet ainakin Laitilassa sopivan kosteina eikä halla ole häirinnyt kasvua, Aula iloitsee.

Varhaisperunaa on tänä vuonna tarjolla hyvin, kertoo Vihannes-Laitilan toimitusjohtaja Jari Paavola.

Kasvuolosuhteet ovat olleet erinomaiset. Vettä, aurinkoa ja lämpöä on riittänyt hyvin. Kauppa on kuitenkin käynyt viime päivinä varsin rauhallisesti.

Paavola epäilee, että markkinoilla saattaa olla vielä ulkomaista varhaisperunaa.

Vaarana varhaisperunakaupan hitaudessa on, että sato menee pian yli. Varhaisperuna pitää nostaa ajoissa eikä sitä voi jättää maahan odottamaan.

Eri toimijoiden varhaisperunan myynnissä on ollut suuria vaihteluita, kertoo MTK Varsinais-Suomen aluepäällikkö Terhi Löfstedt.

Varhaisperunan menekki on yleensä tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan, mutta viime viikon lopulla alkoi suvantovaihe menekissä. ”Haluamme kuitenkin uskoa, että kaupan tahtotila on tarjota kotimaista perunaa juhannuspöytiin tänäkin vuonna”, kertoo Löfstedt.

S-ryhmän myyntipäällikkö Minna Mikkilä kertoo, että ryhmän kauppoihin on saatu varhaisperunaa jo kesäkuun alusta asti. Varhaisperuna on mennyt hyvin kaupaksi.

Isoimmat varhaisperunamäärät tulevat S-ryhmässä myyntiin juhannusviikolla. Varhaisperuna on suomalaisten vankkumaton suosikki ja juhannuksen ykkösherkku, kertoo Mikkilä.

Keskon osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen uskoo, että juhannuksen ajankohtaa enemmän varhaisperunan myyntiin vaikuttavat säät: Aurinkoinen ja lämmin sää saa ihmiset viettämään aikaa yhdessä ja nauttimaan hyvästä ruuasta.

Lidlissä on toukokuun lopusta asti ollut myynnissä ainoastaan kotimaista varhaisperunaa, kertoo Lidlin valikoimapäällikkö Harri Levo. ”Kotimaiselle varhaisperunalle riittää kysyntää koko sesongiksi.”

Lue lisää

Valtaosa kesän hittituotteista ei yllätä, mutta yhden rakennustarvikkeen myynti yli kolminkertaistui vuoden takaisesta ja syy siihen on täysi mysteeri

Paprikagulassi

Säät ovat vaikuttaneet monen kasvin satopiikkiin – sadon markkinoille tulon yhtäaikaisuus aiheutti laatuhaasteita ja markkinatulpan

S-ryhmän myynti kasvoi 5,9 miljardiin euroon – marketkaupan myynti noussut selvästi yli koronaa edeltävän tason