Kotimaa

Instagram-tili @viettelystenviitasaari taltioi kaveriporukan kesäelämää maalla – ilmainen kesäasuminen houkutteli nuoria aikuisia pohjoiseen Keski-Suomeen

Pohjoisen Keski-Suomen kunnissa uskotaan, että nuoret kesäasukkaat tuovat seudulle myönteistä tunnettuutta ja pöhinää.
Hannu Rainamo
Oululaislähtöiset Venla Honkala (kuvassa vasemmalla), Erica Alaluusua, Tiia Käpylä, Anna Nikkilä ja Tanja Vimpari asustavat kesäkuun ajan entisessä kunnanlääkärin talossa Viitasaarella. Työskentely ja opiskelu hoituvat etäyhteyksin.

Nuoria aikuisia on houkuteltu kesäasukkaiksi pohjoiseen Keski-Suomeen. Tulijoille tarjotaan maksuton asuinpaikka kuntien omistamista asunnoista.

"Kampanjan tavoitteena on lisätä alueen tunnettuutta ja houkuttelevuutta nuorten keskuudessa. Seudun yritysten teettämistä tutkimuksista käy ilmi, että olemme valtakunnallisesti varsin huonosti tunnettua aluetta, ja tämä halutaan muuttaa", Kehittämisyhtiö Witas Oy:n projektipäällikkö Kari Jarvansalo toteaa.

"Alueen kunnat suhtautuivat myötämielisesti siihen, että alueen ulkopuolisia nuoria majoitetaan kuntien asunnoissa. Kohdistimme kampanjan digimainontaa korkeakoulukoulukaupunkeihin", Jarvansalo kertoo.

Mukaan haettiin 20–30-vuotiaita nuoria aikuisia.

"Saimme vähän alle 200 hakemusta, joista 41 valittiin. Ajatuksena on, että kesällä täällä asuvat nuoret ihmiset tuovat seudulle myönteistä tunnettuutta ja pöhinää.".

Vietä kesä Sydänsuomessa -kampanjassa ovat mukana Viitasaaren kaupunki sekä Pihtiputaan, Karstulan, Kivijärven, Kinnulan ja Kannonkosken kunnat. Kampanja on osa EU-hanketta Tuu ja tee – osaajia kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Tulijoita on Sodankylästä, Kemistä, Oulusta, Helsingistä, Lahdesta ja Seinäjoelta.

"Meillä on ryhmäytymispäiviä, joissa tutustumme seutuun. Viemme kesäasukkaat esimerkiksi tutustumaan hereford-tilalle Pihtiputaalle", Kehittämisyhtiö Witaksen viestintävastaava Miisa Tavastsjerna kertoo.

"Tähän mennessä palaute on ollut myönteistä uusilta kesäasukkailta. Mielenkiintoista on nähdä, kuka tänne jää asumaan kesän jälkeen."

Kesäasukkaita majoitetaan niin kuntien rivitaloasunnoissa kuin myös persoonallisemmissa residensseissä. Karstulassa kesäasukkaiden käyttöön tarjotaan kunnan omistama vanha taiteilijatalo ja Viitasaarella kookas parikerroksinen kartano, Harhalan talo.

Hannu Rainamo
Nuorisomatkailukeskus Piispalassa työskentelevä Emilia Kylänpää kehuu järjestelyä. Tultuaan valituksi Vietä kesä Sydänsuomessa -kampanjaan paikalliset toimijat auttoivat vielä kesätyöpaikan löytämisessä.

Maksuton asuminen sai oululaislähtöiset kaverukset muuttamaan kesäkuun alussa kuukaudeksi Viitasaarelle.

27-vuotiaat opiskelevat, kirjoittavat gradua ja tekevät etätöitä Harhalassa, entisessä Viitasaaren kunnanlääkärin talossa.

"Tämä on poikkeuksellinen mahdollisuus viettää kuukausi yhdessä vanhojen ystävien kanssa. Olemme kaikki muuttaneet omille teillemme opintojen perässä", Tanja Vimpari kertoo.

"Kesäsuunnitelmamme olivat vielä auki maaliskuussa, kun bongasin hakemuksen yliopiston sähköpostilistalta. Päätimme tarttua haasteeseen sillä ajatuksella, että on tämä ainakin vaihtelua koronavuoteen", Venla Honkala sanoo.

Parissa viikossa viisikko on ehtinyt jo tutustua moniin seudun nähtävyyksiin – sekä perustaa @viettelystenviitasaari -instagram-tilin, josta voi seurata heidän elämäänsä Sydänsuomessa.

"On suppailtu, ajeltu polkuveneillä, käyty soutuveneellä Viitasaaren Viitasaaressa ja vaellettu Salamajärven kansallispuistossa", Tiia Käpylä luettelee.

"Valintaan vaikutti ehdottomasti myös se, että tämä on koronaturvallinen ympäristö", nykyisin Helsingissä asuva Erica Alaluusua pohtii.

Kuvakaappaus Instagramista / @viettelystenviitasaari
@viettelystenviitasaari -instagram-tili seuraa kaverusten kesää maaseudulla.

Kaverukset kiittelevät viitasaarelaisten vieraanvaraisuutta.

"Ihmiset täällä ovat ystävällisiä ja meille on tullut sellainen olo, että olemme tänne tervetulleita", Anna Nikkilä kehuu.

"Toivottavasti Viitasaarelle muuttaa nuoria ihmisiä. Tämä on mukava paikka, jonka toivoisi kehittyvän", Alaluusua summaa.

Juhannussuunnitelmat ovat vielä auki, mutta he vihjaavat etsivänsä paikkoja, joissa poltetaan juhannuskokkoja.

Hannu Rainamo
Kehittämisyhtiö Witas Oy:n projektipäällikkö Kari Jarvansalo uskoo, että kesäkampanjan vaikutus pohjoisen Keski-Suomen kuntiin on myönteinen.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kulttuurituottajaksi opiskeleva Emilia Kylänpää on kesätöissä nuorisomatkailukeskus Piispalan respassa Kannonkoskella.

"En heti keväällä hakenut mukaan, koska ilmainen asuminen kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Kun sitten hain, minua autettiin vielä saamaan kesätyöpaikkakin. Työ on ollut mielekästä ja työkaverit mukavia", Kylänpää kertoo.

Myös Piispalassa nuoret asuvat kommuunissa, jossa Kylänpää viettää koko kesän

"Se on yllättänyt, miten iloiseksi ihminen voi tulla nähdessään vettä. Voisin elää sillä maisemalla ja auringonlaskuilla."

Nainen kertoo viihtyvänsä iltaisin töiden jälkeen suppailemassa Piispalan välittömässä läheisyydessä aukenevan Kivijärven järvenselällä.

Lue lisää

Tie tarpeen maallakin

Voimaa ja hyvinvointia maisemasta

Haave, jonka voi toteuttaa

Komissio: Maaseudun houkuttelevuutta heikentävät työpaikkojen puute ja kehittymätön infrastruktuuri – EU:n päämääränä saada maaseudusta vahvempi