Kotimaa

Aluehallintovirastolta huomautus Helsingin yliopistolle – uusi Sisu-järjestelmä lähes mahdoton näkövammaisille käyttäjille

Huomautus on AVI:n keinoista ankarin puuttumiskeino kanteluun.
Sanne Katainen
Avi ohjeistaa Helsingin yliopistoa korjaamaan puutteet järjestelmässä viivytyksettä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Helsingin yliopiston uusi Sisu-järjestelmä ei täytä digipalvelulain saavutettavuusvaatimuksia.

Sisu-järjestelmän kautta muun muassa ilmoittaudutaan kursseille, tehdään opintosuunnitelma sekä hallinnoidaan omia opintoja. Esimerkiksi näkövammaiselle sen käyttö on erittäin haastavaa.

Järjestelmästä tehtiin kantelu aluehallintovirastoon loppuvuodesta 2020. Asian käsittelyä varten AVI pyysi lisäselvityksiä Helsingin yliopistolta ja lausunnon yhdenvertaisuusvaltuutetulta.

Huomautus on AVI:n keinoista ankarin puuttumiskeino. Mikäli se ei auta, AVI voi määrätä tekemään palvelun saavutettavaksi ja tarvittaessa asettaa uhkasakon.

Helsingin yliopisto arvioi aikaisemmin, että osa vakavista puutteista järjestelmässä korjataan vuonna 2023. Aluehallintoviraston mukaan yliopistolla ei kuitenkaan ole riittäviä perusteita lykätä korjausta vuoteen 2023.

”Ratkaisuun vaikutti erityisesti se, että yliopistot ovat isoja toimijoita, joiden tehtävänä on nimenomaisesti edistää yhdenvertaisuutta ja tarjota kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella”, kertoo saavutettavuuden valvonnan yksikön päällikkö Viena Rainio Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

”Jos suurin osa opiskeluajasta on mahdotonta käyttää itsenäisesti opintohallintajärjestelmää, se asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan ja hankaloittaa tutkinnon suorittamista. Nähdäksemme yliopiston korjausaikataulu on perusteeton ja kohtuuttoman pitkä. Päädyimme näiden seikkojen vuoksi antamaan Helsingin yliopistolle huomautuksen lain vastaisesta toiminnasta.”

Lue lisää

Kestävä hammaskalusto on mahdollistanut nykyisen norsun selviämisen ilmastonmuutoksesta

Soiniin nousee Helsingin yliopiston uusi mittausasema

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää riskimaista tulevat koronatestiin

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pysyy ainakin toistaiseksi päätöksessään ministeriön kritiikistä huolimatta – Avi STT:lle: Yrittäjien tilat voi avata enimmillään kymmenelle hengelle maanantaista lähtien