Kotimaa

Moni koira joutuu eläinlääkäriin sairauden tai tapaturman vuoksi jo ensimmäisen elinvuotensa aikana – asiantuntijan mukaan syynä on usein koiranomistajien kokemattomuus

Esimerkiksi ontumisen syyksi paljastuu usein väärä ruokinta tai ikään ja kokoon nähden epäsopiva liikunta.
Lari Lievonen
Vilkkaille koiranpennuille sattuu aikuisia koiria enemmän tapaturmia, mutta valtaosa pentujen eläinlääkärikäynneistä liittyy tästä huolimatta sairauksiin.

Moni koira joutuu jo varhaisessa vaiheessa elämäänsä eläinlääkäriin. Vakuutusyhtiö If kertoo tiedotteessaan, että lähes joka toinen yhtiössä vakuutettu koira joutuu ensimmäisen elinvuotensa aikana käymään eläinlääkärissä sairauden tai tapaturman vuoksi.

Vilkkaille koiranpennuille sattuu aikuisia koiria enemmän tapaturmia, mutta valtaosa pentujen eläinlääkärikäynneistä liittyy tästä huolimatta sairauksiin. Ifin vahinkotilastojen perusteella kolme yleisintä koiranpentujen sairausryhmää ovat erilaiset jalkavaivat, ruoansulatuskanavan sairaudet sekä silmä- ja korvatulehdukset ja allergiat.

Ifissä on havaittu, että yhä useammin vaivan ja eläinlääkärikäynnin taustalla on tuoreen koiranomistajan kokemattomuus.

"Esimerkiksi ontumisen syyksi paljastuu yllättävän usein väärä ruokinta tai ikään ja kokoon nähden epäsopiva liikunta. Ensikertalaisen kannattaakin jo ennen pennun hankintaa konsultoida vaikkapa eläinlääkäriä koiran ruokinnasta ja hoidosta. Kasvavalle koiralle on tärkeää löytää ravintoarvoiltaan sopiva pentu- tai junioriruoka, jotta luuston kehitys on turvattu", Ifin eläinlääkäri ja eläinvakuutusten tuotepäällikkö Heidi Elomaa sanoo tiedotteessa.

Elomaan mukaan monia tulehdussairauksia voitaisiin estää huolehtimalla koiran hygieniasta, kuten silmien ja korvien säännöllisestä puhdistuksesta ja turkin kuivaamisesta uinnin jälkeen.

"Useat koirarodut kärsivät toistuvista korvatulehduksista, joita ennaltaehkäistään parhaiten puhdistamalla korvia viikoittain", eläinlääkäri neuvoo.

Pennuilla yleiset suolistovaivat liittyvät usein ruokavalion muutoksiin. On hyvä muistaa, että toisin kuin ihminen, koira ei kaipaa ruokavalioon vaihtelua, vaan sille turvallisinta on pysytellä samassa, tärkeät ravintoaineet sisältävässä koiranruoassa. Toisaalta useimmat ihmisille tarkoitetut herkut eivät sovellu ollenkaan koirille.

Toinen tyypillinen koiranpennun ripulin syy on erilaisten vierasesineiden tai muun sopimattoman maistelu.

"Uteliaan pennun omistajalta vaaditaan tarkkaavaisuutta ja silti vahinkoja voi ymmärrettävästi sattua. On kuitenkin hyvä puuttua ei-toivottuun käytökseen johdonmukaisesti alusta alkaen, jotta ongelma ei jää pysyväksi", Elomaa vinkkaa.

Ensimmäisen elinvuoden aikana paljastuvat tyypillisesti myös erilaiset allergiat. Ifin tiedotteessa neuvotaan, että koiran vakuutus kannattaa ottaa heti pennun saavuttua uuteen kotiin. Näin vältytään siltä, että pentu ennättää sairastua ennen vakuutuksen hankintaa ja vakuutuksesta joudutaan rajaamaan pois aikaisempia sairauksia.

Lue lisää:

Tunnistatko nämä koirasi oireet? – Koirien suu- ja iensairaudet jäävät helposti huomaamatta

Laidun ei ole koiranlenkityspaikka – tautiriskejä niin karjalle kuin koiraperheelle

Kiinnostus metsästys- ja työlinjaisia koiria kohtaan on kasvussa vaikka suuntaus ei miellytä kaikkia: "Ei agilityn harrastamiseen vaadita metsästysominaisuuksia"

Lue lisää

Jokainen hevonen on yksilö omalla tavallaan, sanoo Sini-Maria Peltola – "Katso aina varuiksi pakoreitti"

Eroavat parit kiistelevät koirista yhä useammin ja jopa käräjillä asti – "Paperit kuntoon, kun vielä rakastetaan ja hymyillään"

Tunnistatko nämä koirasi oireet? – Koirien suu- ja iensairaudet jäävät helposti huomaamatta

Yle uutiset: Ympäri vuorokauden päivystävä Seinäjoen eläinsairaala avautuu heinäkuussa – sairaala helpottaa kunnallista eläinlääkäripäivystystä myös lähikunnissa