Kotimaa

Koronatartuntojen määrä kasvussa, valtaosa on deltamuunnosta – yli puolet viime viikon tartunnoista 10–29-vuotiailla

Koronatapausten määrä on kasvanut kolmessa viikossa, mutta sairaalahoidossa olevien ei.
Roni Rekomaa
Koronatartunnat leviävät nyt esimerkiksi baari-illoissa ja juhlissa, kertovat STM ja THL.

Koronatapausten määrä on ollut Suomessa kasvussa kolmen viikon ajan, mutta sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on pysynyt vakaana, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan sairaalahoidossa oli eilen yhteensä 43 henkilöä, joista 10 oli tehohoidossa.

Ennusteet tulevan viikon tehohoitojaksojen määrästä ovat nousseet hieman.

Yli puolet viime viikon koronatartunnoista todettiin 10–29-vuotiailla. Kolmannes koronatartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla ja 25 prosenttia 10–19-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa tartunnat kuitenkin painottuvat 18 vuotta täyttäneisiin.

THL:n ja STM:n mukaan tartunnat leviävät sosiaalisesti aktiivisten nuorten aikuisten keskuudessa esimerkiksi baari-illoissa ja juhlissa.

Nuorten aikuisten tartuntojen lisääntyminen on nostanut arviota tartuttavuusluvusta, jonka arvioidaan olevan 1,0–1,25. Tartuttavuusluvulla mitataan sitä, kuinka monta ihmistä sairastunut tartuttaa keskimäärin.

Esimerkiksi kesäkuun puolivälissä koronaviruksen tartuttavuusluku oli Suomessa 0,55–0,7.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus on laskenut aiemmasta. Viime viikolla todetuista tartunnoista 12 prosenttia oli peräisin ulkomailta ja niistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus 3 prosenttia.

Deltamuunnos vallitsee tällä hetkellä Suomessa, sillä sen osuus koko maassa on yli 80 prosenttia tutkituista testituloksista. Varianttityyppi määritellään noin joka viidennestä koronvirusnäytteestä. THL:n ja STM:n mukaan deltamuunnoksen osuus voi olla hieman ylikorostunut, koska viime viikkoina virustyyppiä on selvitetty erityisesti EM-kisaturistien näytteistä.

Itärajalla koronapositiivisiksi testattujen ihmisten ja heidän, joilla on ollut kontakti Venäjälle, näytteistä noin 90 prosenttia on ollut deltamuunnosta.

Lue lisää

Erikoissairaanhoidon kuormitus on yhä kasvussa koronan vuoksi

Putin määräsi koronarajoituksia kuolleiden määrän kasvaessa, toimiin kuuluu viikon kestävä palkallinen loma

Sairaalahoidossa on 192 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta – tehohoidossa 36

122 henkeä koronataudin takia sairaalassa, Satakunnassa korkein ilmaantuvuus