Kotimaa

Riikka-rajuilma kulkee tänään Suomen yli – voimakkaimmat ukkospuuskat osuvat Itä-Suomeen

Voimakkaimmat ukkospuuskat painottuvat maan itäosaan.
Sade- ja ukkoskuurojen yhteydessä voi päivällä esiintyä paikoin vaarallisen voimakkaita puuskia. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Riikka-nimellä kulkeva rajuilma on saapunut Suomen ylle, Ilmatieteen laitos kertoo. Aamupäivällä matalapaineen keskus sijoittui Oulusta hieman pohjoiseen, mutta varsinaista rajuilmaa ei niin pohjoisessa nähdä. Lapissa sataa tänään kuitenkin runsaasti vettä.

"Maan etelä- ja keskiosissa on tänään ukkosta, kovia puuskia ja salamointia", kertoo päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo.

Voimakkaimmat ukkospuuskat painottuvat maan itäosaan. Kylmän rintaman edessä kehittyy sade- ja ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voi päivällä esiintyä paikoin vaarallisen voimakkaita puuskia.

Riikka-rajuilma muuttuu rajummaksi edetessään, Ilmatieteen laitos kertoo. Puolenpäivän aikaan ukkosrintama oli edennyt Jyväskylän päälle. Säärintama liikkuu päivän aikana kohti maan itäosaa.

Sade- ja ukkoskuuroja on ollut jo aamulla ja aamupäivällä paikoin maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sade- ja ukkoskuurot voimistuvat nopeasti jopa rajuilmaksi ja kaunis kesäpäivä muuttuu epävakaaksi ja puuskaiseksi.

"Tämä on paikallisesti nopea (rajuilma), joka menee parissa tunnissa ohi. Kuuden jälkeen rintama alkaa olla itärajalla", Sinisalo kertoo.

Illaksi ukkoskuurot siirtyvät Venäjän puolelle.

Rajun ukonilman varoitus on voimassa maan etelä-, keski- ja itäosissa. Yli 15 metriä sekunnissa puhaltavien ukkospuuskien on ennustettu aiheuttavan tuulivahinkoja keskipäivästä alkaen Itä-Uudeltamaalta Kuusamoon yltävällä alueella. Jämsässä oli mitattu 25,6 metriä sekunnissa puhaltava puuskatuuli, Ilmatieteen laitos tviittasi puoliltapäivin.

"Kaikkein voimakkaimpia puuskia odotellaan maan itäosaan", Sinisalo sanoo.

Yli 25 metriä sekunnissa puhaltavien voimakkaiden puuskien ennustetaan iskevän iltapäivällä Etelä-Savon itäosista Kainuuseen ylettyvälle alueelle.

Rajut puuskatuulet voivat kaataa ja katkoa puita sekä aiheuttaa sähkökatkoksia. PKS Sähkönsiirto tiedottaa varanneensa jakeluhäiriöön korjaushenkilöstöä ja raivauskalustoa Pohjois-Karjalassa.

Aamupäivällä matalapaineen keskus sijoittui Oulusta hieman pohjoiseen, mutta varsinaista rajuilmaa ei niin pohjoisessa nähdä. Lapin yllä on kuitenkin tasainen saderintama.

"Sadekertymät voivat olla hyvinkin runsaita. Vettä tulee kymmeniä millimetrejä päivän mittaan", Sinisalo kertoo.

Vuorokausikertymä voi paikoin olla yli 50 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden kestänyt helleputki päättyy tänään. Yli 25 asteen lämpötiloja mitataan tänään enää vain aivan eteläisimmässä Suomessa ja lähellä itärajaa.

"Tänään on hellerajoitus vielä voimassa etelärannikolla ja maan itäosassa. Lämpötila ehtii nousta noin 27 asteeseen ennen rintaman saapumista", Sinisalo kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan eteläosissa on tänään paikallisen rankkasateen riski, mutta sateiden tulo on epävarmaa. Kuivuuteen ei siis välttämättä ole tulossa helpotusta etelässä.

Tekstiä on päivitetty 18.7. klo 13.26.

Lue lisää

Sikala paloi Alavudella – 400 siasta yksikään ei selvinnyt

Apulaisoikeusasiamies: STM ja THL eivät ole korjanneet toimintaansa useista pyynnöistä huolimatta – Astra Zeneca -tapaus sai "erityisen huolestuneeksi"

THL: Suomessa on raportoitu 644 uutta koronatartuntaa

EK: Enemmistö suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa