Kotimaa

Maan sisäinen muutto toi lisää väkeä kymmeneen maakuntaan – Uusimaa ei ole joukossa, mutta sen väestö kasvoi silti eniten

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kanta-Häme ja Pirkanmaa vetivät suhteessa väestöönsä eniten maakunnasta toiseen muuttajia.
Jukka Pasonen
Maakuntien välistä muuttovoittoa saivat tammi-kesäkuussa Pirkanmaa, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Etelä-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Kymenlaakso, Keski-Pohjanmaa ja Ahvenanmaa.

Kanta-Häme ja Pirkanmaa olivat Suomen sisäisen muuttoliikkeen suhteellisesti suurimmat voittajat tammi-kesäkuussa, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Molemmat kasvattivat väestöään 2,1 promillella maakuntien välisissä muutoissa.

Tammi–kesäkuun aikana tilastoitiin 57 695 muuttoa maakunnasta toiseen. Muuttovoittoa saivat Pirkanmaa, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Etelä-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Kymenlaakso, Keski-Pohjanmaa ja Ahvenanmaa.

Määrällisesti väestöään maakuntien välisessä muutossa menetti eniten Pohjanmaan maakunta, 696 henkeä. Pohjanmaalla muuttotappio maakuntien välisessä muutossa oli suurin myös suhteellisesti, 4,0 promillea väestöstä.

Kun kansainvälinen muutto huomioidaan, suhteessa väestöönsä eniten muuttajia vetivät Ahvenanmaa (6,9 promillea), sekä Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Päijät-Häme (kukin 3,2 promillea).

Muuttotappio oli suhteellisesti suurin Etelä-Karjalassa, 1,4 promillea väestöstä.

Eri maakunnista väestö kasvoi eniten Uudellamaalla, vaikka maakunta ei maan sisäisessä muutossa pärjännytkään. Uudenmaan väkiluku nousi 6 856 hengellä. Väkilukuun suhteutettuna väestö kasvoi eniten Ahvenanmaalla (7,5 promillea), toiseksi eniten Uudellamaalla (4,0 promillea) ja kolmanneksi eniten Pirkanmaalla (3,2 promillea).

Syntyvyys on kasvanut viime vuoteen verrattuna. Ennakkotietojen mukaan kesäkuussa syntyneiden määrä oli suurempi kuin kuolleiden. Edellisen kerran luonnollinen väestönkasvu oli yhden kuukauden aikana positiivista vuonna 2018. Tammi-kesäkuun aikana syntyneitä oli kuitenkin yhteensä 2 707 vähemmän kuin kuolleita.

Ulkomailta muutti Suomeen tammi–kesäkuun aikana 14 844 henkeä ja Suomesta ulkomaille 4 692 henkeä.

Lue lisää

Ihmiset haluavat muuttaa pois suurten kaupunkien keskustoista Saksassa

"Kasvukiimassaan Helsingin seutu haluaa imeä ihmisiä meiltä ja muualta"

Asuntopolitiikkaan suunnanmuutos

Suomalaisraportti: Ilmastonmuutoksen aiheuttama muuttoliike liittyy tulvien ja hirmumyrskyjen kaltaisiin katastrofeihin – viljelyolojen heikentyminen ei vielä vaikuta yhtä voimakkaasti