Kotimaa

Koronan vuoksi aloitettu sisärajavalvonta on päättynyt – Finavia varoittaa ruuhkista, mutta matkailuala ei odota turistiryntäystä enää kesällä

Vantaan kaupungin mukaan kaikkien riskimaista Suomeen tulevien koronatodistukset tarkastetaan. Katso jutun lopusta, miten Suomeen tulo helpottui.
Suomeen voivat kuitenkin saapua vapaasti kaikista maista henkilöt, joilla on hyväksyttävä todistus saadusta koronarokotussarjasta. LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Koronapandemian vuoksi säädetyt matkustusrajoitukset ovat keventyneet tästä päivästä alkaen, kun maahantulorajoitukset sisärajoilla poistuivat puolenyön aikaan.

Muutoksen myötä rajaliikennettä hoitavat yhtiöt kehottavat matkustajia varautumaan ruuhkien mahdollisuuteen, mutta STT:n haastattelemat matkailualan toimijat eivät odota äkillistä turistiryntäystä Suomeen.

Sisärajaliikenne tarkoittaa Suomen ja muun Schengen-alueen välistä liikennettä, eli liikenne EU- ja Schengen-maista Suomeen on sallittua. Vastuu näistä maista saapuvien maahantulosta siirtyy Rajavartiolaitokselta terveysviranomaisille.

Ulkorajaliikenteessä rajoitukset jatkuvat yhä useiden maiden osalta.

Suomeen voivat kuitenkin saapua vapaasti kaikista maista henkilöt, joilla on hyväksyttävä todistus saadusta koronarokotussarjasta.

Vantaan kaupunki on kertonut, että kaikkien riskimaista Suomeen tulevien koronatodistukset tarkastetaan. Lentokenttäyhtiö Finavian mukaan tämä voi johtaa Helsinki-Vantaan lentoaseman ajoittaiseen ruuhkautumiseen. Myös Helsingin Satama on varoittanut terminaalien ja autokenttien ruuhkautumismahdollisuudesta.

Finavia ja satama ovat kehottaneet käyttämään ennakkoon Finentry-palvelua sujuvoittamaan Suomeen saapumista sekä ottamaan vaadittavat todistukset esille ajoissa.

Helsingin sataman turvallisuuspäällikön Eero Laaksosen mukaan Finentry-palvelun käyttäminen helpottaa ruuhkia satamassa. Sen avulla tiedetään esimerkiksi, pitääkö kyseinen matkustaja ohjata terveystarkastukseen. Toisaalta Finentryn nettipohjainen lomake vaatii verkkoyhteyttä, jota merellä ei aina ole.

Laaksonen arvioi, että matkustajamäärät voivat kasvaa hieman sisärajavalvonnan loppumisen myötä.

"Tallinnan-liikenteessä on eniten matkustajia vuotuisesti, varmaan siellä matkustajamäärä edelleen kasvaa", Laaksonen sanoo STT:lle.

Varustamot ovat myös avaamassa Tukholman-liikennettä.

Helsingin sataman liikenne pyritään saamaan mahdollisimman sujuvaksi, mutta luvassa voi olla myös ruuhkia, jos matkustajia on paljon.

Sisärajavalvonnan päätyttyä Suomi ei enää rajoita sitä, miltä paikoilta Ruotsin tai Norjan vastaiset rajat voi ylittää. Rajavartiolaitos kuitenkin kehottaa huomioimaan naapurimaiden mahdollisesti käyttämät rajoitukset.

"Pohjoisessa rajanylittäjien ja vaeltajien kannattaa jo ennakoivasti ennen matkaansa selvittää naapurimaidemme mahdolliset rajoittamistoimet ja lupamenettelyt ja toimia niiden mukaan", Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen totesi tiedotteessa.

S-ryhmän hotellien heinä–elokuun varaustilanteeseen matkailurajoitusten lievennykset eivät ole ainakaan toistaiseksi vaikuttaneet.

"Yksittäisiä matkailijoita varmaankin tulee, mutta ryhmiin ja matkanjärjestäjien matkoihin tilanne ei vaikuta. Suomesta puuttuu nyt tapahtumia, kokouksia ja kongresseja, eikä niitä polkaista käyntiin nopeasti", markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Vitie sanoo.

Kesämatkailijat tulevat S-ryhmän hotelleihin yleisimmin Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta, mutta kaikkialta muualtakin.

Koronaepidemian aikana tämä kesäkausi on ollut Vitien mukaan viime kesää parempi. Taloudellisilta menetyksiltä ei ole silti vältytty, kun katsotaan koko alkuvuotta.

"Lovi on ollut tietysti iso ja merkittävä", hän sanoo.

Syksyn ja loppuvuoden suhteen Vitie on toiveikkaampi.

"Kaikki kuitenkin liittyy kaikkeen, eli miten maahantulorajoitukset pysyvät, miten koronailmaantuvuus pysyy tai paranee ja tietysti rokotusmäärät – näillä on vaikutusta kokonaistilanteeseen."

Myöskään Lapissa ei odoteta ulkomaalaisten turistien ryntäystä loppukesälle tai syksylle.

Lapin Matkailuelinkeinon Liiton (Finnish Lapland Tourist Board ry) toiminnanjohtajan Nina Forsellin mukaan suuri osa matkanjärjestäjistä on perunut matkatuotantonsa pitkään jatkuneen epävarman tilanteen vuoksi.

Hotellien tarkkaa varaustilannetta Lapissa hän ei osaa sanoa.

"Matkustuspäätöksethän tehdään yleensä etukäteen, eli sen puolesta (ryntäystä) ei ole odotettavissa – paitsi yksittäisiä omatoimimatkailijoita, jotka voivat reagoida nopeasti Suomeen pääsyyn", hän toteaa.

Kesän matkailukauden kasvun eteen on tehty Lapissa runsaasti töitä jo pitkään. Kausi onkin Forsellin mukaan vilkastunut, mutta on silti edelleen talvea huomattavasti rauhallisempi.

Kesällä Lappiin matkustetaan Keski-Euroopasta, kuten Saksasta, Hollannista ja Sveitsistä, sekä Suomen naapurimaasta Norjasta. Talvikaudella merkittävä ryhmä ovat brittimatkailijat.

"Suuremmat odotukset ovat nyt ehdottomasti talvikaudessa, koska rokotuskattavuus laajenee sekä Suomessa että ulkomailla. Näin ollen talvella pitäisi olla turvallista matkustaa", Forsell arvioi.

Lue myös:

Laivalähdöt satamista palautuivat, mutta kuumimmalla sesongillakin matkustaja-aluksilla on yhä hyvin väljää

Miten Suomeen tulo helpottui?

  • Matkailija pääsee EU- tai Schengen-maista Suomeen, kun voi esittää todistuksen täydestä koronarokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta covid-19-taudista. Tällöin Suomessa tehtyä koronatestiä ei vaadita.
  • Testiltä ja todistusvaateelta välttyy, jos matkustaja saapuu erityisen pienen riskin maasta, jossa esimerkiksi tartuntoja on ollut alle kymmenen 100 000:ta asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana.
  • Muutoin matkailija joutuu esittämään rajalla todistuksen vähintään kaksi viikkoa aiemmin saamastaan ensimmäisestä koronarokotteesta tai todistuksen ennen maahantuloa tehdystä negatiivisesta koronatestistä. Lisäksi Suomessa tulee käydä koronatestissä 3–5 päivän kuluttua maahan saapumisesta. Lähikontakteja suositellaan vältettävän, kunnes Suomessa tehdyn testin tulos varmistuu negatiiviseksi.
  • Ilman mitään vaadittuja todistuksia saapuville matkailijoille voidaan tehdä koronatesti heti rajalla tai viimeistään 24 tuntia saapumisen jälkeen. Tämän jälkeen seuraava testi tehdään 3–5 päivän kuluttua. Tarvittaessa ilman todistusta matkustava voidaan myös käännyttää rajalla.
  • Koronatestin väliin jättämisestä voidaan tuomita sakkoihin.
  • Kaikista maista Suomeen voivat maanantaista lähtien saapua henkilöt, joilla on esittää todistus saadusta ja hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta.
Lue lisää

Avi keventää koronarajoituksia Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, Uudellamaalla kevennyksiä valmistellaan

Koronaepidemian huippu voi olla joillakin Suomen alueilla jo ohi, arvioi THL:n Helve – asiantuntijoiden mielestä koronarajoituksia on syytä purkaa alueellisesti

Marin: Nykyisiä koronarajoituksia jatketaan helmikuun puoliväliin – poikkeuksena lasten ja nuorten ryhmäharrastukset