Kotimaa

EK: Enemmistö suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa

IS: Esitystä koronapassin käyttöönotosta ei ikinä viety kansanedustajille.
Koronapassi on virallinen todiste saaduista koronarokotuksista, tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista. LEHTIKUVA/AFP

Taloustutkimuksella teetetyn kyselyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa Suomessa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Lähes joka neljännen eli 23 prosentin mielestä koronapassia ei tulisi ottaa käyttöön. Lisäksi 14 prosenttia kyselyyn vastanneista ei osannut sanoa kantaansa asiaan.

Koronapassi on virallinen todiste saaduista koronarokotuksista, tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

"Taloustutkimuksen kyselyn tulos on selvä viesti siitä, että suomalaiset haluavat taas palata normaaliin arkeen. Koronan kanssa joudutaan todennäköisesti elämään myös tulevaisuudessa, mutta rokotus antaa sitä vastaan riittävän suojan. Yhteiskuntaa ei voida pitää loputtomiin suljettuna, kun perusteita suluille ei enää ole", EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

EK:n teettämässä kyselyssä selvitettiin myös, kuinka moni on ottanut tai aikoo ottaa rokotteen. 86 prosenttia vastaajista kertoi saaneensa jo vähintään ensimmäisen rokotteen ja 6 prosenttia aikoi sen vielä ottaa. 6 prosenttia vastaajista kertoi, ettei aio ottaa rokotetta. 2 prosenttia oli asiasta epävarma.

Esimerkiksi Tanskassa passi on jo pitkään ollut käytössä isoissa yleisötilaisuuksissa.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että oikeusministeriössä selvitettiin koronapassin käyttöönottoa Suomessa, mutta esitystä ei ikinä viety kansanedustajille.

IS kertoi hankkineensa virkamuistiona tehdyn paperin koronapassista. Jutun mukaan muisto annettiin jo 13. huhtikuuta ja siinä todettiin, että arviota tarkastetaan ja tarkennetaan tarpeen mukaan myöhemmin.

Muistiossa on tarkasteltu rokotustodistuksen ja erillisen koronatodistuksen mahdollisuuksia, lehti kirjoittaa. Koronatodistuksella tarkoitetaan todistusta saadusta rokotuksesta, parantuneesta koronataudista tai saadusta negatiivisesta koronatestituloksesta. Rokotetodistuksessa taas olisi merkintä saaduista rokotteista.

Oikeusministeriön virkamiehet suhtautuvat muistiossa varauksella rokotetodistukseen perustuvaan järjestelmään, sillä rokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista.

Lue lisää

Marin uskoo koronarajoitusten jatkuvan vielä tammikuun jälkeen – monet ministerit kehottivat jälleen kansalaisia rokotuksiin

Valtaosa suomalaisista toivoo koronapassin käytön jatkuvan ravintoloissa vuoden loppuun asti – nuivimmin asiaan suhtautuvat kristillisdemokraattien äänestäjät

Hallitus yrittää valmistella nopeasti muutoksen koronapassisäännökseen – sallisi käytön matalan riskin tilaisuuksissa

Hallitus päätti uusista rajoituksista: Koronapassin käyttö jää tauolle ja sisärajavalvonta palautettiin