Kotimaa

Kalajoen metsäpaloalueen leviämisvaara tällä hetkellä oleellisesti vähäisempi – Sääolosuhteiden vaikutus oleellinen

Palon leviämisvaaraa ei kuitenkaan voi poissulkea. Parin lähipäivän sääennusteet näyttävät kuitenkin sellaiselta, että leviämisriskiä voi pitää pienenä.
Esko Keski-Vähälä
Kalajoen metsäpaloalueella on edelleen henkilöstöä noin 100 henkilöä työvuoroa kohden. Kuva savusta muutamien päivien takaa Kannuksessa.

Kalajoen metsäpaloalueella tilanne on vakaa, tiedottaa Jokilaaksojen pelastuslaitos.

Leviämisvaara on tällä hetkellä oleellisesti vähäisempi, mutta sitä ei voi täysin poissulkea. Sääolosuhteiden vaikutus on leviämisvaaran kannalta olennaista.

Parin lähipäivän sääennusteet näyttävät kuitenkin sellaiselta, että leviämisriskiä voi pitää pienenä Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mukaan.

Sääennusteen mukaan puuskittaiset tuulet voimistuvat tiistaina ja keskiviikkona, mitkä lisää riskiä uusien liekkipalopaikkojen paljastumisesta.

Työturvallisuussyistä sammutustyöt joudutaan öisin keskeyttämään kaikkein pimeimmäksi ajaksi. Muuna aikana sammuttamista Kalajoella jatketaan katkeamattomasti.

Henkilöstöä on paikalla edelleen noin 100 henkilöä työvuoroa kohden. Puolustusvoimat antavat edelleen virka-apua kahdella virka-apuosastolla.

Helikopterit on tässä vaiheessa vapautettu niin kutsuttuun reserviin. Ilmatiedustelua suoritetaan Jokilaaksojen pelastuslaitoksen ja muiden pelastuslaitosten mukanaan tuomilla droneilla sekä palovalvontakoneilla, jotka käyvät alueen yllä edelleen 3 tunnin välein.

Alueelle on illan ja yön aikana levitetty valmiiksi noin 2 kilometrin letkulinjasto valmiiksi runkolinjastoksi Etelä-Karjalasta tulevaa Stora Enson tehdaspalokunnan suurtehopumppua varten. Pumpulla pystytään syöttämään linjastoon sammutusvettä jopa 10.000 litraa minuutissa sammutusvesihuollon jatkuvuuden turvaamiseksi.

Uusia työtapaturmia ei ole tiedossa. Pieniä kalustorikkoja sattuu silloin tällöin, mutta useimmiten ne pystytään korjaamaan omin voimin paikan päällä. Yhden pelastuslaitoksen säiliöautoon tuli tekninen vika, johon kutsuttiin ulkopuolinen autonasentaja avuksi ja säiliöauto taas käyttö-kunnossa.

Savunmuodostus on jokilaaksojen pelastuslaitoksen mukaan vähentynyt merkittävästi.

Lue lisää:

Kalajoen palot ovat vakautuneet, mutta sammutustöitä riittää vielä ainakin viikoksi – pelastusjohtaja kiittelee muonittajia ja turveyrittäjiä

Kalajoen metsätuhon arvo noin 750 000 euroa – "Minun viestini on, että kannattaa vakuuttaa metsät"

Lue lisää

1800-luvulla kuivuuden seuraukset olivat Uudellamaalla ja etenkin Helsingissä katastrofaaliset: Väestön kuolleisuus kaksinkertaistui

Kuivia hellekesiä seurasi kato ja nälänhätä

Koneviesti: Näin lietevaunut ja traktorit kunnostautuivat taistelussa Kalajoen metsäpaloja vastaan – tankit saatiin täyteen nopeasti ja letkulinjaston paine riittäväksi

Kalajoen maastopalossa tuhoutui pääosin seurakunnan metsää, paloalueen koko tarkentunut