Kotimaa

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu alkaa – tuhannet viisivuotiaat aloittavat esiopetuksen jo tänä vuonna

Kokeilussa mukana olevia kuntia on 15, ja kunnat on poimittu satunnaisotantana
Kokeilun tarkoituksena on muun muassa vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja kehittää esiopetuksen laatua ja jatkuvuutta. LEHTIKUVA / AFP

Elokuun alusta käynnistyy kokeilu lasten kaksivuotisesta esiopetuksesta, jonka myötä tuhannet viisivuotiaat lapset aloittavat esiopetuksen jo tänä vuonna.

Kokeiluun osallistuu arviolta yhteensä 10 000 vuosina 2016–2017 syntynyttä lasta. Esiopetus on perheille maksutonta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun.

Kokeilussa mukana olevia kuntia on 15, ja kunnat on poimittu satunnaisotantana. Näiden kuntien lisäksi on valittu kokeilukuntia, jotka eivät järjestä kaksivuotista esiopetusta, mutta toimivat verrokkikuntina.

Kokeilun tarkoituksena on muun muassa vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja kehittää esiopetuksen laatua ja jatkuvuutta.

Esiopetus on maksutonta opetusta, jota lapset saavat oppivelvollisuutta edeltävänä vuonna.

Lue lisää

Yle uutiset: Kymenlaaksossa vain kaksi viisivuotiasta aloitti kaksivuotisen eskarikokeilun – ensimmäinen vuosi leikitään, ja sitten otetaan kynä käteen

Poikkeusaika on ollut epäreilu tapahtuma-alan freelancereille ja nyt alalla pelätään tekijöiden katoa: "Vuonna 2019 maksoimme lähes 300 ihmiselle palkkaa, vuonna 2020 ehkä 30:lle"

Alle 50 ilmaantuvuus voisi mahdollistaa kesätapahtumat – työryhmä esitteli suunnitelman tapahtuma-alan paluusta normaaliin

Penkkariajeluita perutaan ja siirretään myöhemmäksi, kunnissa abien suuri päivä otetaan vastaan erilaisin käytännöin