Kotimaa

Arvi Savolaisen painiurakka jatkuu keräilyerissä – voitto veisi pronssiotteluun

Arvi Savolaisen ottelut jatkuvat tiistaina. Elias Kuosmasen matka olympialaisissa päättyi maanantaina tappioon.
Savolainen kilpailee ensimmäisissä olympialaisissaan. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Arvi Savolaisen toive käy toteen Tokion olympiapaineissa, sillä hänen urakkansa jatkuu tiistaina keräilyerissä. Paikka kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten keräilyissä aukesi, kun Armenian Artur Aleksanjan eteni loppuotteluun.

"On olo, etten ole saanut vielä näytettyä kaikkea, mitä kropasta irtoaisi", suomalaispainija sanoi aiemmin maanantaina.

Savolainen aloitti painipäivänsä voittamalla avauskierroksella Kuuban Gabriel Rosillo Kindelanin 3–1. Toisella kierroksella vastaan tuli hallitseva olympiavoittaja Aleksanjan, joka vei voiton pistein 5–1.

Paikka keräilyerissä aukeaa kahdella avauskierroksella tappion kokeneelle painijalle, mikäli hänet kukistanut vastustaja etenee finaaliin. Aleksanjan voitti välierissä Iranin Mohammad Hadi Saravin 4–1, vaikka satutti takareitensä.

Savolainen kohtaa Suomen aikaa hieman aamuviiden jälkeen painittavassa keräilyottelussa Kirgisian Uzur Dzhuzupbekovin. Voitto veisi Savolaisen myöhemmin tiistaina painittavaan pronssikamppailuun.

Aleksanjania vastaan Savolainen pääsi avausjaksolla yrittämään matosta ja johti 1–0. Ratkaisu nähtiin toisella jaksolla, kun armenialaistähti sai mattopainivuoron. Hän vyörytti kahdesti ja piti johtonsa loppuun asti.

"Ei tuntunut, että olisi ollut mitään hätää. Vyörytyksen suunta oli niin hyvä, että oma käsi ja asento pettivät", Savolainen kuvaili Aleksanjanin ensimmäistä vyörytystä.

Savolainen pystyi melko tasaiseen esitykseen nimekästä vastustajaansa vastaan.

"Eihän tuosta hyvä fiilis jäänyt. Tuntui, ettei kaveri ollut niin ylivoimainen, etten häntä voisi jonain päivänä voittaa. Hyvä painija toki tekee pisteet silloin, kun tarvitsee", Savolainen tiivisti.

"Pystypainissa tuntui, ettei ollut mitään ongelmaa. Ajoittain oli sen tuntuista, että voiko tämä ollakin näin helppoa. Niissä hetkissä kaverilla ei sitten ehkä ollut kaikki pelissä."

Aleksanjan pyrki lopussa lähinnä suojelemaan johtoaan, mutta Savolainen ei päässyt painostuksestaan huolimatta enää mattovuorolle.

Elias Kuosmasen urakasta 130-kiloisissa tuli raju ryöpytys.

Sunnuntaina avausottelussaan Georgian Iakobi Kajaialle selätyksellä hävinnyt Kuosmanen pääsi keräilyeriin, joissa hän hävisi maanantaina venäläiselle Sergei Semenoville 0–11.

Kuosmanen on vaihtanut tänä vuonna 97-kiloisista raskaaseen sarjaan. Hän paini itseään selvästi painavampia körmyjä vastaan.

"Ei ole yllätys, että 20 kiloa painavammat jätkät käsittelevät noin, mutta ajattelin, että olisin pystynyt pikkaisen tiukemmin haastamaan", Kuosmanen sanoi.

Semenov nappasi neljä avauspistettään käsivarsiheitolla. Kuosmanen joutui passiivisuushuomautuksen jälkeen mattoon. Semenov lisäsi karkumatkaansa vyörytyksellä. Toisen jakson alussa vuoden 2018 MM-voittaja päätti ottelun.

"Nyt täytyy hetkeksi jättää kilpailut rauhaan ja keskittyä harjoitteluun", Kuosmanen sanoi.

Kuosmanen myönsi, että takamatka ja kokoero raskaan sarjan valioihin ovat isoja. Hänen täytyy hankkia lisää voimaa kroppaansa.

"Jos haluan tässä sarjassa pärjätä noille, täytyy alkaa näyttää noilta. Ei tällainen kukkakeppi tässä sarjassa pärjää. Ei jää jälkipolville paljoa kerrottavaa, että olin muutaman minuutin olympialaisissa matolla ja lentelin kuin leppäkeihäs."

Kuosmanen loukkasi avausottelussaan kyynärpäätään. Hän sanoi, ettei käsi tunnu hyvältä, mutta maanantain ottelun tulokseen sillä ei ollut vaikutusta.

Lue lisää

Katsoin ilmakuvaa pelkästään olympialaisten takia rakennetuista tolkuttomista halleista ja tunsin surua ihmisen puolesta

Isäntämaa rohmusi mitaleja uusista olympialajeista

Suomi jäi Tokiossa mitalitavoitteestaan

Die Zeit: Hevosta Tokiossa piiskannut viisiottelija kiistää eläinrääkkäyksen – "Se oli tilanne, josta ei ollut ulospääsyä"